Hlavní obsah

V Egyptě umučili demonstranta, oficiálně zemřel při autonehodě

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský prezident Muhammad Mursí slíbil vyšetřit smrt Muhamada Guindyho, který zřejmě v pondělí zemřel na následky policejní brutality. Případ vyvolal v Egyptě velké pobouření a posílil obavy, že policie slouží novému prezidentovi se stejnou bezohledností jako svrženému diktátorovi Husnímu Mubarakovi, uvedl list Guardian. Na protest proti policejní brutalitě v pondělí podal demisi egyptský ministr kultury Muhammad Sábir Arab.

Foto: Mohamed El Ghany, Reuters

Zasahující egyptští policisté

Článek

Podle sdělení nemocnice muž podlehl zraněním, která utrpěl při autonehodě. Obhájci lidských práv ale uvádějí, že 28letý aktivista byl zatčen po protestech na náměstí Tahrír 27. ledna. Podle nich ho policisté odvezli, škrtili provazem a bili, dokud mu nepřelámali žebra a čelist. Pak ho nedali ležet v bezvědomí. Do nemocnice ho odvezli 31. ledna.

„Na fotografii byste jeho obličej nepoznal, jak byl nateklý,“ řekl advokát zaměřený na lidská práva Islám Chalífa, který okolnosti jeho smrti prověřuje. Muže navštívil v nemocnici ještě před tím, než zemřel. Podle dalšího obhájce lidských práv Hussama Bahgáta měl zranění i na jazyku.

Guindyho případ není jedinou ukázkou policejní brutality. Na internetu nedávno zveřejněné video ukazuje, jak svlečeného padesátiletého dělníka Hamadu Sábira vlečou nahého po cestě. Bije ho při tom osm policistů ze zásahové jednotky v helmách. Za incident se už osobně omluvil ministr vnitra. Kvůli tomuto incidentu odstoupil egyptský ministr kultury.

Sábir změnil výpověď

Sábir byl v ošetření v policejní nemocnici, kde s ním státní televize v neděli večer natočila rozhovor. V něm Sábir říká, že ho svlékli a okradli demonstranti. Viděl prý, jak k němu běží dav a pak ho někdo střelil do nohy. "Upadl jsem a nepodařilo se mi vstát. Ti lidé mě obklopili a zaútočili na mě," řekl. Když se ho moderátor zeptal, zda hovoří o demonstrantech, přitakal. "Ano, svlékli mi šaty, možná v kapsách hledali peníze. Pak někdo z nich zavolal, že nejsem voják. Přiběhli ke mně vojáci. Měl jsem strach, ale oni mi řekli, že mě nebudou bít. Přísahám, že tak se to stalo."

Přesto rostou obavy, že prezident Mursí nebere vážně požadavky na policejní reformu. Žádný policista nebyl potrestán za smrt více než osmi set Egypťanů, kteří zahynuli při potlačování demonstrací proti Husnímu Mubarakovi.

Samotné Muslimské bratrstvo, ze kterého Mursí vzešel, přitom doplácelo za Mubaraka na policejní brutalitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám