Hlavní obsah

Před ambasádou USA v Ankaře se odpálil levicový radikál

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Před americkou ambasádou v tureckém hlavním městě Ankaře se v pátek odpálil sebevražedný útočník, uvedly místní úřady. Americké velvyslanectví potvrdilo smrt jednoho ze svých zaměstnanců. Turecké ministerstvo vnitra informovalo o tureckém útočníkovi z řad zakázané organizace radikální levice.

Sebevražedný atentátník se odpálil u americké ambasády v Ankaře

 
Článek

„Zemřeli dva lidé, turecký strážce a samotný útočník,“ potvrdil provinční guvernér Alaattin Yuksel. Ministerstvo vnitra později doplnil, že útočník byl zřejmě Turek.

Nejméně jedna další osoba byla při explozi zraněna.

Výbuch poničil kontrolní stanoviště před velvyslanectvím, v budově ambasády ale žádné škody nezpůsobil. Washington se mezitím nechal slyšet, že incident neovlivní dobré vztahy USA a Turecka.

Foto: Ihlas News Agency/IHA , Reuters

Záchranáři na místě po explozi

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podle ministerstva vnitra se ale mělo jednat o čin levicového radikála.

Server BBC připomněl, že v minulosti v Turecku, které je členem Severoatlantické aliance, útočilo množství skupin od kurdských separatistů přes levičáky až po radikální islamisty. Za posledním velkým útokem v Ankaře v roce 2007 stála rovněž extrémní levice. Při pumovém útoku tehdy zemřelo devět lidí a 120 dalších bylo zraněno.

Americká ambasáda v Ankaře je ostře chráněna, přesto Američané z bezpečnostních důvodů plánují její přestěhování. V sousedství se nacházejí také německá a francouzská ambasáda.

Foto: Yavuz Ozden/Milliyet Daily Newspaper , Reuters

Výbuch v Ankaře

Reklama

Výběr článků

Načítám