Hlavní obsah

Izraelské letectvo napadlo konvoj na syrsko-libanonské hranici

Izraelské stíhačky ve středu zaútočily na konvoj pohybující se u hranice mezi Sýrií a Libanonem. Podle BBC není jasné, co převážel. Nedávno se ale z Izraele ozvaly obavy, že by syrské rakety a chemické zbraně mohly padnout do rukou radikálů, například z libanonského hnutí Hizballáh.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/APTN

Izraelská stíhačka. Ilustrační foto

Článek

Izrael oficiálně zprávy o útoku nekomentoval. Server deníku The Jerusalem Post ale citoval nejmenovaného západního diplomata, který potvrdil, že náklad mohl být pro Izrael velmi citlivý. „Cílem byl náklad zbraní převážený ze Sýrie do Libanonu,“ uvedl The Jerusalem Post. Podle jeho zdroje ale o chemické zbraně nejspíš nešlo.

Povstalci bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada uvedli, že k útoku došlo před úsvitem asi pět kilometrů jižně od místa, kde dálnice spojující libanonský Bejrút se syrským Damaškem protíná hranici mezi oběma zeměmi.

Izraelci podle agentury Reuters varovali libanonský Hizballáh, aby se nepokoušel využít chaosu v Sýrii k získání protiletadlových raket nebo chemických zbraní.

Libanonská armáda odmítla, že by na jejím území došlo k útoku. Uvedla ale, že poslední týden a zvlášť v posledních hodinách v oblasti zaznamenala zvýšenou aktivitu izraelského letectva.

Pokud by se zprávy o náletu potvrdily, může to vyvolat další napětí v regionu už tak destabilizovaném občanskou válkou v Sýrii. Írán už dřív prohlásil, že bude považovat jakýkoli izraelský útok na syrském území za útok proti sobě.

Izrael navíc před pár dny přesunul svůj obranný protiraketový systém Iron Dome na sever země, tedy k hranici s Libanonem a Sýrií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám