Hlavní obsah

Na šest set zraněných při demonstracích v Egyptě

– Port Saíd

Tisíce lidí se účastnily nočních demonstrací v egyptských městech Port Saíd, Ismaílía a Suez, přestože v nich panuje po třicet dní noční zákaz vycházení. Počet obětí nepokojů se blíží šedesáti. Jen v pondělí bylo zabito sedm lidí a zraněno dalších 590. Nejvíce právě v Port Saídu, uvedla BBC.

Foto: Reuters

Demonstranti v ulicích Port Saídu

Článek

V Port Saídu bylo v pondělí během dne zabito šest lidí. Zemřeli během pohřbu tří obětí zabitých při nepokojích v neděli.

Večer lidé vyšli do ulic a nakonec útočili na policejní stanice. Podle zdravotnických zdrojů zemřel nejméně jeden člověk. Zraněn byl i příslušník bezpečnostních sil. Zatím ale nebyly nasazeny tanky a obrněné transportéry, i když egyptský parlament už schválil návrh zákona umožňujícího při nepokojích nasadit armádu, která bude moci i zatýkat.

Foto: Reuters

Neční demonstrace v Port Saídu

Jeden z demonstrantů v Ismaílíji Chálid Ali řekl: “Naprosto odmítáme vše, co vyhlásil prezident Mursí. Zavedl zákaz vycházení a výjimečný stav, proti kterému byl sám, když byl členem parlamentu. Tady v Ismaíliji jsme solidární s bratry v Port Saídu.“ [celá zpráva]

V Suezu lidé navzdory zákazu vycházení pochodovali k sídlu místní vlády.

V celém Egyptě se konají od čtvrtka demonstrace proti prezidentovi, na jihu se k nim ale připojil odpor vůči rozsudkům smrti nad 21 fotbalovými výtržníky, jejichž řádění si před rokem vyžádalo 74 mrtvých. Ochranka na stadiónu nezasáhla. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám