Hlavní obsah

Egypt vře navzdory zákazu vycházení, opozice odmítla jednat

Káhira
Aktualizováno

Demonstrace proti vládě prezidenta Mohammada Mursího pokračují v Port Saídu, Suezu a Ismaílíji, přestože tam úřady kvůli násilnostem vyhlásily zákaz nočního vycházení a výjimečný stav. Dav v ulicích měst v pondělí večer provolával hesla jako: „Pryč s prezidentem Mursím a pryč s výjimečným stavem“, uvedl server Al-Arabíja.

Foto: Reuters

Protesty proti prezidentu Mursímu v Káhiře

Článek

Při pětidenních protestech zemřelo přes pět desítek lidí. Nepokoje měl ukončit zákaz nočního vycházení, který prezident vyhlásil v pondělí ve třech velkých městech podél Suezského průplavu.

Opatření mělo v Port Saídu, Suezu a Ismaílíji platit od osmé večer do páté ráno. Několikatisícové protesty ale pokračovaly a demonstranti požadovali Mursího demisi.

Hlavní opoziční skupiny také odmítly Mursího nabídku na dialog a společné řešení krize. Požadují nejprve, aby prezident jmenoval vládu národní jednoty a vytvořil komisi, která by upravila novou ústavu, se kterou opozice nesouhlasí.

Neúspěšný prezidentský kandidát z loňských voleb a levicový politik Hamdín Sabbáhí podle webu televize Al-Arabíja uvedl, že se setkání nezúčastní, dokud „neskončí krveprolití a nebudou splněny požadavky lidu“.

Někdejší šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej označil na Twitteru setkání za mrhání časem.

Opozice Mursího rozhodnutí o zavedení výjimečného stavu považuje za krok zpět a srovnává ho se stejným opatřením, které v celém Egyptě platilo tři desítky let za vlády bývalého prezidenta Husního Mubaraka.

Reklama

Související články

Násilí provázelo demonstrace v Egyptě

Nejméně pět lidí zemřelo při střelbě v přístavním městě Suez během protestů proti vládě prezidenta Muhammada Mursího. Demonstranti vyšli do ulic v řadě velkých...

Výběr článků

Načítám