Hlavní obsah

Egyptský Suez hlídá armáda, při nepokojích zemřelo osm lidí

– Káhira

Páteční protesty proti vládě prezidenta Muhammada Mursího skončily násilnými střety mezi demonstranty a policií. Nepokoje zasáhly devět egyptských provincií. Zahynulo nejméně osm lidí a přes 450 dalších bylo zraněno. Opozice protesty svolala u příležitosti druhého výročí začátku povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Egyptě pokračují drsné střety demonstrantů s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Prezident Mursí vyzval v prohlášení, které se objevilo v internetových sociálních sítích ke klidu. "Vyzývám všechny občany, aby se drželi ušlechtilých hodnot revoluce a vyjadřovali svoje názory svobodně a pokojně a aby odmítli slovní i fyzické násilí," uvedl podle BBC Mursí.

Mrtvé, sedm mezi demonstranty a jednoho vojáka, si vyžádala střelba v Suezu. V časných ranních hodinách tam vyslala armáda posily, které mají hlídkovat v ulicích a obnovit v napjaté atmosféře pořádek. "Požádali jsme třetí armádu, aby poslala posily na místo, dokud nepřekonáme toto těžké období," vysvětlil v televizi šéf úřadu státní bezpečnosti v Suezu Ádil Rifát.

Protesty měly za cíl ukázat sílu opozice, která nesouhlasí také s novou ústavou znamenající pro zemi větší příklon k uplatňování islámského práva. Kritici Mursího vládu obviňují, že zradil revoluci, která svrhla Husního Mubaraka. Prezident ale tvrdí, že opoziční prohlášení nejsou fér a vyzývá k celonárodnímu dialogu.

Čtyřiaosmdesátiletý exprezident Mubarak si odpykává doživotní trest vězení za podíl na represích během předloňských pouličních bouří. Kasační soud ale nedávno přijal jeho odvolání a nařídil nový proces.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám