Hlavní obsah

Ze Sýrie uprchla i Asadova matka, tvrdí americký velvyslanec

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válečnou Sýrii postupně opouštějí příbuzní prezidenta Bašára Asada a jeho blízcí spolupracovníci, tvrdí Robert Ford, jenž byl do předloňského přerušení diplomatických vztahů krátce velvyslancem USA v Damašku. Podle něj se k uprchlíkům přidala i Asadova matka, o níž se říká, že má velký vliv na rodinný klan.

Foto: Profimedia.cz

Asadova rodina na snímku z roku 2006. Vpředu sedí Anisa Machlúfová s tehdejším prezidentem Hafízem Asadem. Za nimi stojí jejich děti: Mahír, Bašár, Basil, Madžíd a Búšra (zleva doprava).

Článek

„Členové režimu se postupně vytrácejí. Sami vědí, že prohrávají,“ řekl vyslanec televizi CNN. Asadova rodina podle jeho slov slyší střelbu v blízkosti prezidentského paláce, což se stalo také při nedávném jednání s vyslancem OSN a Ligy arabských států Lachdarem Brahímím. „Asi si umíte představit, co to dělá s jejich duchem a morálkou,“ poznamenal americký diplomat.

Anisa Machlúfová se podle Forda uchýlila do Spojených arabských emirátů a za hranicemi je i Asadova nejstarší sestra Búšra. Diplomat potvrdil dřívější zprávu televize Al-Arabíja, že se i se svými pěti dětmi nachází v Dubaji. Její muž, bývalý náměstek ministra obrany, přišel o život při pumovém útoku povstalců loni v červenci.

Osmasedmdesátiletá vdova po exprezidentovi Hafízi Asadovi se objevovala na veřejnosti jen vzácně, podle některých má ale rozhodující slovo v rodinném klanu ovládajícím vládu i armádu.

Občanská válka v Sýrii začala v březnu 2011. Vyžádala si přes 60 000 mrtvých. Povstalci, mezi něž se přimíchaly i různé bojůvky radikálních islamistů, požadují bezpodmínečných odchod Asada. Ten odstoupení odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám