Hlavní obsah

Smrtící útoky bezpilotních letadel vyšetřuje OSN

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Organizace spojených národů vyšetřuje dopady útoků bezpilotních letounů na civilisty všude po světě. Vyšetřování povede zvláštní zpravodaj OSN, Brit Ben Emmerson. Podle něj je třeba, aby původci náletů strojů bez lidské posádky nesli odpovědnost a odškodnili své případné chyby a porušování práv. Informoval o tom ve čtvrtek server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper v Afghánistánu

Článek

Emmerson už dříve podle deníku The Guardian řekl, že takzvané zdvojené nálety, při nichž jsou napodruhé zasaženi lidé, kteří po prvním výbuchu přispěchají na pomoc zraněným, můžou být válečným zločinem.

Britský zpravodaj upozornil, že „exponenciální“ šíření bezpilotních strojů vyžaduje nastavení náležitého právního rámce podle mezinárodního práva. Při svém vyšetřování se zaměří na konkrétních 25 útoků v pěti zemích - Pákistánu, Afghánistánu, Jemenu, Somálsku a na palestinských územích.

Emmerson ale popírá, že by se zaměřoval jen na nálety vedené v uvedených oblastech USA a Izraelem. Poznamenal, že technologie k nasazení bezpilotních strojů má 51 světových zemí.

Válka v právním vakuu

Emmerson posoudí šíři dopadů náletů na civilní obyvatelstvo a legálnost útoků v místech, kde OSN oficiálně neregistruje žádný válečný konflikt, jako například v pákistánském západním pohraničí. Svoji zprávu má Valnému shromáždění OSN podat v druhé polovině letošního roku.

Podle obhájců minimalizují nálety bezpilotních strojů počet civilních obětí, kritici je naopak označují za prostředky pro nezákonné zabíjení. Poukazují na stovky mrtvých civilistů po náletech cílících na aktivní radikály.

Podle britské nevládní organizace Úřad investigativní žurnalistiky zemřelo jen při náletech letounů CIA v Pákistánu v mezidobí 2004 - 2013 až 3 461 lidí, z toho 891 civilistů.

Reklama

Související články

Nový bezpilotní letoun USA vidí celé město

Letectvo Spojených států letos vyšle do Afghánistánu nový typ bezpilotních průzkumných letounů Gordon Stare, které mají místo jedné hned devět videokamer...

Výběr článků

Načítám