Hlavní obsah

V Izraeli míří k vítězství pravice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

V Izraeli se v úterý konají předčasné parlamentní volby. Největší šanci na vítězství v nich má vládnoucí pravicový blok Likud premiéra Benjamina Netanjahua, který jde do voleb společně s ultrapravicovou a ultranacionalistickou formací Izrael je náš domov (Israel Bejtejnu) exministra zahraničí Avigdora Liebermana. Očekává se, že získá 32 ze 120 křesel v Knesetu. Panují obavy, že nová vláda bude ještě více napravo než stávající.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Ultraortodoxní žid volí.

Článek

Výrazně posílila pravice, nastupuje náboženská sionistická strana Židovský domov radikálního mladého milionáře Naftaliho Bennetta. Ten podle průzkumů přitáhl k formaci nové voliče a nacionalistická koalice Židovského domova a Národní jednoty by mohla získat až 14 křesel. Bennett přitom požaduje anexi palestinského západního břehu Jordánu, což by bylo definitivní ranou mírovému procesu na Blízkém východě. Odmítá vznik Palestinského státu a je proti likvidaci židovských osad na okupovaném západním břehu Jordánu.

Foto: Nir Elias, Reuters

Naftali Bennett hlasuje se svou ženou

Bennett ale levicové voliče nezískává, i když zmiňuje i nutnost řešit sociální otázky. Posiluje na úkor ostatních stran na pravém spektru. Israel Bejtejnu oslabuje, protože její zakladatel Avigdor Lieberman kandidovat nemohl. Dosud neproběhl soud, ve kterém čelí obviněním z korupce. Netanjahu ovšem říká: „Nemám pochyb, že mnoho lidí se na poslední chvíli rozhodne hlasovat pro Likud a Israel Bejtejnu.

Je to paradox. Volby se konají v obtížné době. Země je v krizi a Netanjahu ji z ní nedovedl vyvést. Přesto má velkou podporu. Zdůrazňuje, že zajišťuje bezpečnost země, která se obává íránského jaderného programu. Netanjahu sám říká, že voliči si mohou vybrat mezi stranami, které „by vedly k rozdělenému a slabému Izraeli, a jednotným a silným Izraelem“. Otázka bezpečnosti země je pro voliče důležitá, když v průzkumech 47 procent z nich ji považuje za stěžejní.

Už proto se podle průzkumů čeká, že by Strana práce mohla skončit druhá s 18 křesly, což by byl nárůst o deset křesel. Labouristé však už vyloučili koalici s Likudem, takže je jasné, že vznikne pravicovější vláda. Dobře se daří i dvěma centristickým stranám Hatenua, kterou vede bývalá ministryně zahraničí Cipi Livniová, a nové sekulární straně Ješ Atid vedeném moderátorem Jairem Lapidem.

Volit může 5 656 705 voličů. Volební místnosti se otevřely v sedm ráno místního času (6:00 SEČ) a zavřou se ve 22 hodin. Do voleb šlo 34 stran. Odhady a předběžné výsledky se očekávají v noci, konečné výsledky ve středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám