Hlavní obsah

Moskva posílá letadla pro evakuaci Rusů ze Sýrie

Moskva

Moskva vysílá dva dopravní letouny do libanonské metropole Bejrútu k evakuaci ruských občanů ze Sýrie. Oznámily to v pondělí ruské úřady.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Povstalci v syrském Halabu

Článek

"Na příkaz vedení Ruské federace ministerstvo pro mimořádné situace vysílá dva letouny do Bejrútu v Libanonu, aby všichni Rusové, kteří si to přejí, mohli opustit Sýrii," uvedla mluvčí ministerstva Irina Rossiusová podle agentury Interfax.

Podle nezávislého rádia Echo Moskvy by ruské letouny měly v úterý evakuovat více než stovku krajanů. Stanice současně připomněla, že občanská válka v Sýrii trvá už dva roky - ale nikdo nevysvětlil, proč rozhodnutí o evakuaci Rusů padlo právě teď.

Podle agentury AP může evakuace představovat známku rostoucích pochyb Moskvy, zda syrský režim je s to se udržet.

Dříve se v tisku objevovaly úvahy, že tisíce Rusů by ze Sýrie mohly evakuovat i ruské válečné lodi.

Syrská krize trvá od března 2011 a konflikt má podle OSN na kontě na 60 000 obětí, v sousedních státech je na 600 000 syrských uprchlíků a na území Sýrie jsou na útěku před boji dva milióny lidí. Opozice není ochotná vyjednávat se současnou vládou v Damašku, dokud bude prezidentem Bašár Asad. Ten však odstoupit odmítá.

Reklama

Související články

Syrské ženy prchají před znásilňováním

K hlavním důvodům útěků syrských rodin do sousedních zemí patří znásilňování žen. Ve své nejnovější zprávě to uvádí Mezinárodní záchranný výbor (IRC). Výbor se...

Výběr článků

Načítám