Hlavní obsah

Írán nesmí použít jaderné zbraně, Chameneí to zakázal fatvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán/Vídeň

Írán den před jednáním Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) o jeho jaderném programu v úterý zdůraznil, že jaderné zbraně nemůže používat. Zakazuje to fatva, kterou vydal nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí. Jeho edikt zakazuje výrobu, skladování a použití jaderných zbraní.

Článek

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramin Mehmanparast podle agentury AP zdůraznil, že Západ musí pochopit, že fatva je závazná pro Islámskou republiku. Proto by měla skončit debata o tom, zda se Teherán snaží získat jaderné zbraně, protože to zakazuje.

Foto: Reuters

Ajatolláh Alí Chameneí při projevu

Ajatolláh Alí Chameneí loni řekl, že Írán se nepokouší získat jaderné zbraně. Tyto zbraně označil za hříšné, nebezpečné a nepoužitelné.

Už v srpnu 2005 vydal fatvu zakazující výrobu, skladování a použití jaderných zbraní. Zatímco v sunnitském islámu má fatva často jen formu doporučení, v šíitském má mnohem větší váhu. Šíité ale mohou uplatnit také princip takije, tedy mohou lhát, jestliže tato lež slouží zájmu ochrany víry.

Írán může mít uran na bombu v půlce příštího roku

MAAE doufá, že Teherán jejím inspektorům umožní tento týden navštívit vojenskou základnu Parčín, uvedla agentura Reuters. Právě tato vojenská základna je považovaná za podezřelou. Loni v létě tam Íránci rozebrali část zařízení. [celá zpráva]

Předtím tam inspektory MAAE nepustili. [celá zpráva]

Agentura Reuters současně zveřejnila, že Írán může být do půlky roku 2014 schopen vyprodukovat dostatečné množství vysoce obohaceného uranu pro nejméně jednu atomovou bombu. Plyne to ze 154stránkové zprávy pěti expertů, která se týká americké strategie nešíření jaderných zbraní na měnícím se Blízkém východě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Zpráva doporučuje USA a jejich spojencům zesílit sankční tlak na Írán, než dosáhne tohoto stavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám