Hlavní obsah

Írán plánuje vyslat do kosmu opici

– Teherán

Írán se na počátku února opět pokusí vyslat do kosmu opici. Uvedl to v úterý Hamíd Fazelí z íránské vesmírné organizace. Vyslání opice do vesmíru má být součástí oslav 34. výročí islámské revoluce. Írán vyslání opice do kosmu ohlásil také v roce 2011, ale tehdy se to nepodařilo.

Foto: Profimedia.cz

Archivní záběr zachycující íránskou raketu Saffir, která vynesla v červnu 2011 satelit Rassad.

Článek

Raketa Kovošgar má opici vynést na oběžnou dráhu ve výšce 120 kilometrů. Let má trvat jen 20 minut. Fazelí řekl, že opice jsou nyní v karanténě a že jedna z nich bude poslána do kosmu v období od 31. ledna do 10. února. Jde o první z testů, který by měl umožnit Íránu vyslat do pěti až osmi let do kosmu člověka.

Írán vynesl od roku 2009 na oběžnou dráhu tři družice. V roce 2010 v jedné z nich byla krysa, želvy a hmyz. Proč se nepovedlo v roce 2011 vynést opici do kosmu, Fazelí nevysvětlil.

Loni v únoru Íránci umístili na oběžnou dráhu malý pozorovací satelit o váze 50 kilogramů. V květnu pak byl bez vysvětlení zrušen start rakety, která měla nést výzkumný satelit Fadžr.

Starty íránských raket jsou ve světě bedlivě sledovány. Panují obavy, že Íránci vyvíjejí odpalovací zařízení balistických raket dlouhého doletu, což ale Teherán popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám