Hlavní obsah

Židé jsou nepřátelští potomci opic a prasat, hlásal egyptský prezident

Novinky, rei

Americký nevládní Institut blízkovýchodních studií (MEMRI) zpochybnil roli egyptského prezidenta Muhammada Mursího jako zprostředkovatele mírového dialogu mezi Izraelci a Palestinci. Pracovníci institutu dohledali a do angličtiny přeložili dvě jeho starší vystoupení před kamerami. Mursí v nich volá po ukončení rozhovorů s Izraelci a zániku jejich státu. Židy označuje za potomky opic a prasat, kteří jsou od přirozenosti nepřátelští.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Egyptský prezident po svém zvolení opakovaně, navzdory výbojným proklamacím jeho Muslimského bratrstva vůči Izraeli, podpořil blízkovýchodní mírový proces. V něm Egypt i za jeho vlády hraje roli prostředníka. Nedošlo ani na přehodnocení mírové smlouvy s Izraelem, jak před volbami avizovali někteří jeho kolegové.

Nyní se na internetu objevilo Mursího videoposelství a televizní rozhovor z března a září 2010. Mursí v nich Izraelce nazývá sionisty a jednání považuje za neplodná. „Buď sionisty a vše, co chtějí, přijmete, anebo je válka. To tihle okupanti palestinské země, tyto pijavice, které útočí na Palestince, tito váleční štváči, potomci opic a prasat, vědí,“ prohlásil Mursí ve svém zářijovém projevu.

„Měli bychom nasadit veškeré prostředky odporu vůči nim,“ dodal.

Mursí vyzýval arabský a muslimský svět, aby palestinské bojovníky podpořil. Naopak vybízel k bojkotu Izraele i těch, kdo za ním stojí. „Měli by podporovat bojovníky odporu a všude na sionisty doléhat. Žádný arabský nebo muslimský lid a režim by s nimi neměl mít co do činění,“ uvedl.

Rozumět jen řeči síly

„Proto tyto rozhovory musí jednou pro vždy přestat... Všechny ty řeči o dvoustátním řešení a míru nejsou nic než iluze, za nimiž se Arabové ženou už moc dlouho... Musíme si uvědomit, že odpor je jedinou cestou k osvobození palestinské země,“ poznamenal Mursí.

Ve svém vystoupení pro libanonskou televizi Al-Kuds o půl roku dříve Mursí navíc prohlásil, že Židé „rozdmýchávali plameny občanského konfliktu všude, kde se v dějinách objevili. Jsou nepřátelští ze své přirozenosti. Sionisté nerozumí ničemu jinému než řeči síly“.

„Na palestinské půdě pro ně není místo,“ upozornil Mursí. Izrael a okupovaná území označil za místa, která Židé „plundrují“. Doplnil, že on a lidé kolem něj neuznávají izraelské hranice, protože Palestina patří Palestincům.

„Musíme sionistický útvar konfrontovat. Vztahy všeho druhu s touto kriminální entitou... musí být přerušeny. Jenom to přinese jejich zkázu. Lidé musí tuto entitu bojkotovat a vyhnout se normalizaci vztahů s ní,“ dodal Mursí.

Deník The New York Times po zveřejnění videí žádal po kanceláři egyptského prezidenta komentář. Ani po třech dnech žádné vyjádření nedostal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám