Hlavní obsah

Asad se ukrývá na ruské lodi, šušká se v Rijádu

– Rijád

Saúdskoarabský list Al-Vatan napsal, že syrský prezident Bašár Asad žije s rodinou a několika nejbližšími poradci pod "dohledem" Rusů na lodi ruského námořnictva ve Středozemním moři. Má-li na programu recepci nebo další pracovní závazek, přepravuje prý Asada na pevninu vrtulník. Zpráva ale nebyla potvrzena z jiných zdrojů.

Foto: Syrian TV via Reuters TV, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Uživatelé internetu ale zprávu považují za vtip a připomínají, že podobné zkazky o přesunu Asada se objevily už dříve. Očekávají, že v dalších zprávách se bude hovořit o tom, že Asad Sýrii řídí ze Severního pólu nebo jiné planety.

Rusko se sice účastní jednání o řešení syrské krize, ale hájí v nich trvale názor, že žádný plán nesmí být podmíněn Asadovým svržením. Někteří analytici naznačují, že v případě, že Damašek ztratí další území v bojích s opozicí, připravuje se přesun Asada do západních oblastí, obývaných alávity, k nimž jeho rodina patří. Rusko má v přístavu Tartús svou středomořskou základnu a počítá se s tím, že v případě zhoršení situace by právě tudy evakuovalo své občany ze Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám