Hlavní obsah

Asad vyzval k plné mobilizaci, do boje se má zapojit všechen lid

Novinky,
Damašek

Syrský prezident Bašár Asad v neděli promluvil v televizi. Bylo to jeho první veřejné vystoupení za poslední měsíce. Asad v projevu, který se věnoval poslednímu vývoji v zemi zmítané občanskou válkou, mluvil stejně jako dříve. Vzbouřence označil za kriminálníky a teroristy. S těmi se podle něj nejedná. Uvedl ale, že situace je vážná a apeloval na lid, aby se do boje zapojil.

Foto: Syrian TV via Reuters TV, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

Vyzval každého občana, aby hájil zemi, jak jen může: "Národ je pro všechny a my všichni ho musíme chránit.". Řekl, že čekání na pomoc zvenčí „může vést zemi jen ke katastrofě".

Asad uvedl, že na každém rohu v Sýrii visí „černý oblak“ bolesti. "Utrpení drtí syrskou zemi. Není tu místo pro radost, když chybí bezpečnost a stabilita v ulicích naší země," řekl. Asad za stav viní vzbouřence, kteří lidem berou mouku, brání dětem chodit do školy a odřezávají obyvatele od dodávek elektrického proudu i od zdravotnické pomoci.

Lidi, kteří proti němu bojují, označil za „bandu kriminálníků“. Podle něj jsou to „nepřátelé lidu a nepřátelé Boha."

Tohle není revoluce

Řekl, že Sýrie neodmítá diplomatická jednání, ale uvedl, že nebude jednat s lidmi, kteří zastávají teroristické ideje. Asad také vyloučil, že by jednal s loutkami západu, za které je považuje. Chce vést „dialog s pány a ne slouhy“.

Nastínil i další plán, jímž je národní konference a referendum o ústavě.

Uvedl též, že odpor proti němu není žádná revoluce. „To by musel stát na nějaké myšlence. (Revoluce) potřebuje vedení, ale kdo je vůdce v této revoluci?“ položil řečnickou otázku.

Boje v Sýrii si od loňského března vyžádaly podle OSN na 60 000 obětí.

Asadův mírový návrh vzbouřenci odmítli

První krok by podle Asada měly učinit západní a regionální mocnosti tím, že přestanou finančně a zbraněmi podporovat opozici. Poté by měly být ukončeny "teroristické operace" a boje by přerušila armáda. Následně by prý bylo možné přistoupit ke konferenci na usmíření s těmi, kteří "nezradili Sýrii". Na ní by byla utvořena nová ústava, o níž by Syřané hlasovali v referendu. Po parlamentních volbách by pak vznikla nová vláda a následovala by i amnestie, uvedl Asad v návrhu svého mírového plánu.

Syrská opozice jej nedlouho poté odmítla. Jde mu podle ní o to, aby překazil diplomatické snahy směřující k ukončení bojů. "Asad prostě chtěl, aby iniciativou, kterou navrhl, přerušil cestu k politickému řešení, které by mohlo být výsledkem nadcházejícího americko-ruského setkání s (vyjednavačem OSN Lachdarerm) Brahímím," uvedl mluvčí Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF). Asad podle něj musí odejít.

Reklama

Související témata:

Související články

Válka v Sýrii má 60 000 obětí

Konflikt v Sýrii si vyžádal na 60 000 mrtvých, uvedl ve středu úřad OSN. Ve stejný den přišlo o život až 70 lidí při vzdušném útoku syrské armády na benzínovou...

Výběr článků

Načítám