Hlavní obsah

V Sýrii se bojuje o letiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Tvrdé boje probíhají podle BBC ve čtvrtek o letiště na severu Sýrie. Vzbouřenci pronikli na leteckou základnu Taftanáz, vládní vojska je ale vytlačila. Obklíčeno je také letiště v Halabu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Boje o syrské letiště v TaftanázuVideo: Reuters

 
Článek

Vzbouřenci ve středu pronikli na letiště Taftanáz, kde odpálili auto plné výbušnin. Podle nepotvrzených zpráv se jim podařilo zničit stíhačku a vrtulník.

Foto: Reuters

Dým stoupá z areálu letecké základny Taftanáz.

Ve čtvrtek ráno pokračovali v útoku, vládní vojáci je ale donutili se stáhnout. Už poněkolikáté tak selhala snaha vzbouřenců základnu obsadit. Státní tisková agentura SANA informovala, že „pokus teroristů zaútočit na letiště byl odražen a utrpěli při tom těžké ztráty“.

Podle opoziční Syrské organizace pro lidská práva je do boje v Taftanázu zapojeno 800 bojovníků včetně radikálů z fronty An-Nusra. Armáda má na základně hlavně vrtulníky, jež používá často k akcím na severu Sýrie.

Foto: Reuters

Syrští vzbouřenci u Taftanázu

Pod útokem je i letiště v Halabu. Od úterka je uzavřené. Povstalci se také snaží obsadit letiště v Dajru na severovýchodě země. Rebelové už mají v rukou několik základen na severu, vojáci se je ale snaží dobýt zpět a pravidelně útočí na okolní vesnice.

Pokračují tvrdé střety na damašském předměstí Darája. Provládní list Al-Vatan napsal, že armáda už v Daráji zničila velitelské stanoviště opozice, která utrpěla velké ztráty. Podle listu chystala skupina An-Nusra z Daráji velký útok na hlavní město.

Foto: Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády u letiště Taftanáz

Sýrii hrozí dlouhá válka

Jestliže boje neskončí, hrozí Sýrii vleklý konflikt. V přímém přenosu televize Al-Manar to řekl šéf libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh. Naléhavě vyzýval k politickému řešení a dialogu: "Bude-li se dále usilovat o vojenské řešení, čeká Sýrii dlouhá válka."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám