Hlavní obsah

Izrael do deseti let zanikne, řekl představitel Muslimského bratrstva

Káhira

Místopředseda egyptské Strany svobody a spravedlnosti, čili politického křídla islamistického hnutí Muslimské bratrstvo, z jehož řad vzešel i prezident Muhammad Mursí, předpokládá zánik Izraele. Židovský stát podle něj zmizí do deseti let s obnovením Palestiny na jejím historickém území. Assám Ajrán to řekl v rozhovoru pro arabský list Aš-Šark al-Avsat.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda egyptské Strany svobody a spravedlnosti Assám Ajrán

Článek

Ajrán v rozhovoru podle serveru Daily Telegraph ohlásil konec „ideologie sionismu“ a dodal, že „okupanti by měli odejít, aby se mohli vrátit Palestinci“. Židy, kteří přišli do Izraele z Egypta, pak vyzval k návratu do země na Nilu.

„Židovští okupanti na území historické Palestiny brání návratu Palestinců podle jejich práva. Každý, kdo vidí do budoucna, chápe, že tento projekt (Izrael - pozn. red.) má před sebou dekádu nebo necelou dekádu. Věříme, že se palestinský lid pak do Palestiny navrátí,“ řekl Ajrán.

Palestina by podle něj měla být společným státem muslimů, křesťanů, Židů i komunity drúzů.

K tažení na Jeruzalém už dříve vyzvala hlava Muslimského bratrstva. [celá zpráva]

Arabské státy většinou neumožňují Arabům palestinského původu imigraci a asimilaci s poukazem na to, že jejich domovem je Palestina. Mnoho Palestinců například v Libanonu či Sýrii po dlouhá destiletí živoří v uprchlických táborech. Podobný postoj zaujímá Egypt, který se snaží střežit si svou hranici s pásmem Gazy stejně přísně jako Izrael, nedaří se mu ale blokovat pašerácké tunely.

Reklama

Výběr článků

Načítám