Hlavní obsah

Boje v Sýrii mají 45 000 obětí, šéf vojenské policie přeběhl

– Damašek

Boje v Sýrii si podle středeční bilance Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) vyžádaly už přes 45 000 mrtvých. Převažují mezi nimi civilisté, jichž je 31 000. Občanská válka ale pokračuje. Podle analytiků je syrské vedení rozpolcené. Jedna jeho část si přeje bojovat až dokonce, druhá je ochotna krizi ukončit vyjednáváním. Přeběhl i velitel vojenské policie Abdal Azíz Šallal.

Foto: George Ourfalian, Reuters

Zdevastované centrum Halabu

Článek

V úterý se na internetu objevilo video, v němž ohlásil dezerci velitel vojenské policie generálmajor Abdal Azíz Džasím Šallal. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že se armáda podle něj odklání od svého základního poslání, jímž je ochrana národa. "Stává se vraždícím a ničícím gangem," řekl generál. Podle jeho slov se k podobnému kroku chystá mnoho dalších důstojníků, ale zatím k tomu neměli příležitost. Okruh lidí okolo prezidenta Bašára Asada je hlídá.

Podle Karima Bitara z Institutu pro mezinárodní a strategické vztahy (IRIS) nejbližší spolupracovníci prezidenta Bašára Asada, ke kterým patří nejen šíitští alávité, ale i část drúzů a sunnitů, chtějí v bojích pokračovat.

Někteří vysocí představitelé státního aparátu a také několik členů velení armády jsou přesvědčeni, že konflikt nedokáže vyhrát ani jedna strana, a dali by přednost vyjednávání. Klíčovou osobou této skupiny je bývalý ministr zahraničí a nynější viceprezident Farúk Šará.

O vyjednání řešení krize nyní usiluje v Sýrii zvláštní zmocněnec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí. V úterý se sešel s částí opozice, kterou Damašek toleruje. Opozice odmítá jakékoli vyjednávání dříve, než Asad odstoupí. Podle zatím nepotvrzených zpráv USA s Ruskem navrhují zřídit přechodnou vládu, která Asada ponechá u moci do konce jeho mandátu, tedy do roku 2014, avšak bez možnosti kandidovat znovu. Rusko opakovaně uvedlo, že konflikt nemůže mít vítěze.

V noci na středu boje pokračovaly v táboře pro palestinské uprchlíky Jarmúk v Damašku. OSDH se obává, že se tábor, který je domovem desítek tisíců Palestinců, stává bojištěm stoupenců a odpůrců Asada. Syrské ministerstvo informací tvrdí, že armáda do bojů nezasahuje. Z tábora už uprchlo údajně na 100 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám