Hlavní obsah

Obviněný šéf izraelské diplomacie Lieberman podává demisi

– Tel Aviv

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman, jenž čelí obvinění z podvodu a zneužití důvěry, v pátek oznámil svou demisi. Rezignoval jen pět týdnů před předčasnými volbami. Ještě ve čtvrtek Lieberman prohlašoval, že zákon mu neukládá rezignovat, a proto zatím odstoupit nehodlá.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Odcházející izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Článek

"Nejsem právně vázán podat demisi," zopakoval dnes ministr. "Ale rozhodl jsem se vzdát se svých funkcí ministra zahraničních věcí a vicepremiéra," oznámil Lieberman podle agentury AFP.

Policie loni v dubnu doporučila zahájit trestní stíhání kontroverzního politika pro podezření z praní špinavých peněz, ze zneužití důvěry, ze zastrašování svědka a z podvodu. Izraelský nejvyšší státní zástupce Jehuda Weinstein nakonec ve čtvrtek oznámil, že Liebermana obviní z podvodu a zneužití důvěry.

Závažnější obvinění z korupce a praní špinavých peněz proti ministrovi vzneseno nebylo, přičemž Lieberman v minulosti slíbil, že odstoupí, pokud bude obviněn právě z korupce.

Policie jej podezřívala, že přijal od podnikatelů "několik milionů dolarů" jako úplatek v letech 2001 až 2008, kdy byl poslancem a zastával řadu vládních postů.

Liebermanova strana Izrael je náš domov jde do předčasných voleb stanovených na 22. ledna na společné kandidátce s blokem Likud premiéra Benjamina Netanjahua. Jejich volební koalici průzkumy trvale předpovídají vítězství.

Reklama

Výběr článků

Načítám