Hlavní obsah

USA pošlou Turecku nejnovější rakety Patriot na obranu před Asadem

Washington

Spojené státy pošlou do Turecka dvě baterie raket Patriot určené k obraně před případným zásahem tureckého území ze Sýrie. Režim Bašára Asada nasadil proti vzbouřencům, kteří mají silné pozice na severu u tureckých hranic, protože je Ankara podporuje, nejen letectvo ale i balistické rakety.

Článek

Podle agentury Reuters podepsal americký ministr obrany Leon Panetta příkaz k vyslání baterií a 400 vojáků k jejich obsluze. Stejný počet baterií poskytnou Německo a také Nizozemsko. [celá zpráva]

Všech šest baterií bude pod jedním velením NATO a všechny by měly být připraveny k akci do konce ledna. Na přesun a umístění amerických baterií je podle Pentagonu zapotřebí aspoň tří týdnů. O něco dříve by mohly být v Turecku nizozemské a německé baterie.

Foto: Profimedia.cz

Odpalovací rampa se střelami Patriot

Turecko jako členský stát požádalo o ochranu NATO. [celá zpráva]

Jeho obavy z případného zásahu ze strany Sýrie vzrostly tento týden, kdy se objevila informace, že syrská armáda vypálila na pozice povstalců na severu Sýrie rakety Scud. [celá zpráva]

Ministři zahraničí států NATO se dohodli na vyslání raketové obrany do Turecka 4. prosince, ale detaily o tom, kolik jednotek který stát poskytne, se řešily až tento týden.

Foto: Profimedia.cz

Rakety scud používal především Saddám Husajn.

Německo, Nizozemsko a USA jsou jediné ze zemí aliance, které mají ve výzbroji poslední verzi Patriotů PAC-3. Mohou likvidovat jak letadla, tak rakety. Navádění je automatizované.

Syrská armáda popírá, že tento týden použila rakety Scud, ale generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen řekl, že rozvědka má informaci, že rakety tohoto typu byly vypáleny. Rasmussen také předpověděl, že zhroucení režimu v Damašku se blíží a že je jenom otázkou času, kdy se to stane.

Raytheon MIM 104 Patriot

Patriot je taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Své kvality osvědčil za první války v Zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli.

Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Kromě USA a Izraele jej mají ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Vývoj systému byl zahájen počátkem šedesátých let, testován byl na přelomu 60. a 70. let. V roce 1976 byl poprvé vyzkoušen nový systém navádění, který zahrnuje i údaje ze střely, což zpřesňuje zásah.

Do výzbroje americké armády byly první patrioty zařazeny v roce 1984. Od té doby byl dále zdokonalován, zejména v oblasti navádění proti nízko letícím cílům. Od verze B lze střelu použít i jako protizemní při útocích na nepřátelské radary.

O pádu Asada začíná být přesvědčena i Moskva, která jej dosud podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám