Hlavní obsah

Asadova armáda vypálila na vzbouřence balistické rakety Scud

Washington
Aktualizováno

Sýrie odpálila několik balistických raket Scud na postavení rebelů. Uvedli to ve středu představitelé americké vlády, které citoval list New York Times. Podle nich to dokumentuje prudkou eskalaci občanské války v zemi, která si vyžádala už 40 000 obětí.

Foto: Profimedia.cz

Rakety Scud používal především Saddám Husajn. Ilustrační foto.

Článek

„Syrský režim používá letectvo, používá dělostřelectvo, a vypadá to, že nyní proti syrskému lidu použil i balistické rakety,“ uvedl nejmenovaný představitel americké vlády. Další dodal, že rakety byly odpáleny z Damašku na sever země, který kontrolují vzbouřenci.

Jiný americký představitel řekl, že raket bylo vypáleno asi šest. Scudy podle něj mířily na Svobodnou syrskou armádu.

Žádný z představitelů neuvedl, jak byly informace o vypálení Scudů získány, ale tajné služby USA sledují a monitorují dění v Sýrii ze vzduchu i pomocí družic. Důvodem je strach, že Asad nasadí chemické zbraně.

Špionážní družice NATO tento týden zaznamenaly vypálení většího množství raket krátkého doletu, uvedla televize SkyNews.

O použití balistických raket krátkého doletu informovaly i opoziční Místní koordinační výbory. V úterý uvedly: „Síly režimu vystřelují pozemní rakety, které jsou schopny nést i chemické hlavice.“

Eskalace konfliktu

Obamova administrativa vnímá použití Scudů jako jasnou a významnou eskalaci konfliktu. Útok také potvrzuje, pod jakým tlakem je Bašár Asad, když tuto mohutnou zbraň použije proti rozptýleným jednotkám rebelů. Současně to ukazuje, že rebelové mají dost silnou protivzdušnou obranu, která brání Asadovi nasazovat letadla. Jeden z expertů ale uvedl, že Scudy mohou být použity proti syrským základnám, jichž se vzbouřenci zmocnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám