Hlavní obsah

Egyptský prezident pod tlakem opozice zvažuje odložení referenda o ústavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský prezident Muhammad Mursí je ochoten zvážit odložení referenda o nové islamisty připravené ústavě. Uvedl to v pátek večer viceprezident. Mursí čelí tvrdému odporu sekulární opozice, která odmítla jeho čtvrteční nabídku dialogu, dokud neustoupí od referenda a nezruší dekret, kterým převedl moc na sebe. I v pátek se konají demonstrace.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Tank a obrněný transportér poblíž prezidentského paláce

Článek

Tisíce odpůrců Mursího protestují v Káhiře, Luxoru a Alexandrii. Slíbili pomstu za oběti protestů z tohoto týdne. V Káhiře, kde se na demonstraci sešlo deset tisíc lidí, se protestuje u prezidentského paláce. Demonstranti natlačení do jedné z ulic vedoucích k paláci přestříhali ostnatý drát a dostali se znovu až k paláci. S vlajkami vylezli na tanky. Mnozí se objímali s policisty a vojáky a volali na ně "V klidu, v klidu". Členové republikánské gardy, kteří demonstranty vytlačili od paláce ve čtvrtek, nyní nasadili jednotku k hlavní vstupní bráně.

Demonstrace pokračují, protože opozice z Fronty národní spásy v pátek odmítla podle BBC výzvu prezidenta Muhammada Mursího k dialogu. Mursí přišel s ideou, aby se všechny velké politické strany sešly v sobotu. Nositel Nobelovy ceny za mír a bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradaj řekl, že by se měla nabídka ignorovat.

Podle opozice s Mursím nemá smysl jednat, protože oponentům nic nenabídl. Neodložil ani referendum o nové ústavě, kterou připravili muslimští radikálové, a lidi, kteří proti němu demonstrovali, označil za příznivce svrženého prezidenta Husního Mubaraka. Baradaj uvedl, že napřed by měl Mursí zrušit prezidentský dekret, jímž soustředil veškerou moc do svých rukou. Dokud se této moci nezřekne, nemá s ním smysl jednat, uvedl nositel Nobelovy ceny míru.

Kvůli krizi, jež vyústila v masové násilné protesty, které si v noci na čtvrtek vyžádaly šest mrtvých a stovky zraněných, volal Mursímu i americký prezident Barack Obama, aby vyjádřil hluboké znepokojení. Uvítal jeho zájem jednat se všemi politickými silami, ale dal najevo obavy, že si není jist, zda jsou bez podmínek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V ulicích Káhiry se objevily tankyVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Egypt schválil návrh nové ústavy

Egyptské ústavodárné shromáždění schválilo v pátek návrh nové ústavy. Informovala o tom agentura Reuters. Dokument dostane nyní k posouzení prezident Muhammad...

Výběr článků

Načítám