Hlavní obsah

USA varovaly Sýrii před užitím chemických zbraní, Turecko dostane patrioty

Washington/Praha

Americký prezident Barack Obama ve Washingtonu i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v Praze v pondělí důrazně varovali syrský režim prezidenta Bašára Asada před použitím chemických zbraní v konfliktu s protivládními povstalci. Syrský režim je v posledních dnech opět přesouval. NATO v úterý vyhovělo Turecku a poskytne mu šest baterií raket Patriot PAC 3 pro obranu syrskoturecké hranice.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama

Článek

Ministři zahraničí členských zemí Severoatlantické aliance v úterý schválili žádost Turecka o rozmístění raket patriot poblíž syrských hranic. Ankara žádost zdůvodnila hrozbou možného ostřelování svého území ze Sýrie zmítané boji vládních sil s opozicí.

Oblast, kde by rakety měly být rozmístěny, už navštívili vojenští experti aliance. Patrioty by měly poskytnout Nizozemsko s Německem.

Sýrii Spojené státy varovaly

Bílý dům večer zdůraznil, že by použití chemických zbraní považoval za překročení nejzazší meze. Americké rozvědky zaznamenaly přesun těchto zbraní v Sýrii v minulých dnech.

Obama předtím v projevu na Národní obranné univerzitě, ve kterém se věnoval 20. výročí amerického programu na zabezpečení jaderného materiálu po rozpadu Sovětského svazu na začátku 90. let minulého století, syrského prezidenta Asada upozornil, že jej sleduje celý svět a že může v případě nasazení chemických zbraní počítat s následky.

"Budeme nadále podporovat legitimní úsilí syrského lidu k osvobození se od Asadova režimu," řekl také americký prezident.

Obama ve Washingtonu uvedl, že i situace v Sýrii je potvrzením potřebnosti programu a snah, který svět zbavuje jaderných zbraní i dalších zbraní hromadného ničení. Děsivé zbraně z 20. století by podle něj neměly vrhat stín na 21. století. Spojené státy proto podle něj budou investovat do likvidace takových zbraní v jiných zemích i přes současné rozpočtové problémy. Spojené státy před 20 lety začaly financovat zajišťování a rozebírání jaderných zbraní a materiálů v zemích bývalého Sovětského svazu.

Varování z Prahy

Před použitím jaderných zbraní již Sýrii ještě předtím varovala z Prahy i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ta ale odmítla sdělit, jaké konkrétní kroky by Spojené státy podnikly, kdyby k nasazení chemických zbraní Asad přikročil. Ve varovném tónu vůči Sýrii se ke Clintonové připojil i její český protějšek Karel Schwarzenberg.

Damašek poté oznámil, že chemické zbraně nepoužije. "V reakci na prohlášení americké ministryně zahraničí, která varovala Sýrii před použitím chemických zbraní, Sýrie opakovaně zdůrazňuje, že za žádných okolností proti vlastním lidem nepoužije tyto typy zbraní, i kdyby je měla k dispozici," oznámilo syrské ministerstvo zahraničí.

USA Sýrii před použitím chemických zbraní varovaly několikrát. Poprvé loni v létě, kdy Damašek poprvé přiznal, že je vlastní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám