Hlavní obsah

Letiště v Damašku bylo kvůli bojům uzavřeno

Damašek/Washington/Vídeň

Ve čtvrtek bylo kvůli bojům uzavřeno damašské mezinárodní letiště. Společnosti Emirates i Egypt Air zrušily lety do Sýrie. Na letišti uvízly desítky pasažérů. Večer byl podle sdělení syrských úřadů provoz obnoven po zásahu armády. Příjezdová cesta k letišti ale zůstává uzavřena.

Foto: Reuters

Dým nad Damaškem

Článek

Letiště bylo uzavřeno, protože na ranvej dopadaly minometné granáty. Syrští vojáci zasáhli v oblasti, odkud byla palba vedena. Cestou na letiště byli zranění i dva rakouští příslušníci modrých přileb OSN. Jejich zranění nejsou vážná. Odlet 150 příslušníků OSN byl kvůli bojům pozdržen.

Svobodná syrská armáda oznámila, že útok na letiště byl dlouho plánován a že se k němu rebelové stále více přibližovali. Jejich cílem bylo letiště obsadit, nemělo jít o taktiku úderu, po němž by následovalo stažení. Rebelové byli dobře vyzbrojení a měli i těžké zbraně, kterých se zmocnili v posledních týdnech.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Rakouští příslušníci sil OSN po příletu do Vídně

Žádný vzbouřenec ale na letiště nepronikl.

Syrská vláda ve čtvrtek také vypnula mobilní telefonní sítě a internet. Podle expertů je to předzvěst mohutného vládního útoku proti vzbouřencům. [celá zpráva]

USA zvažují větší angažmá v Sýrii

Spojené státy podle čtvrtečního vydání listu The New York Times zvažují hlubší zásah do občanské války v Sýrii. Domnívají se, že konflikt dosáhl bodu obratu a chtějí vyvinout větší úsilí na podporu povstalců ve snaze urychlit pád režimu prezidenta Bašára Asada. Mezi zvažovanými kroky jsou přímé dodávky zbraní některým povstaleckým skupinám. Žádné rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Spojené státy dosud ozbrojeným povstalcům proti syrskému režimu poskytli jenom omezenou pomoc. Do Sýrie poslaly téměř 200 miliónů dolarů v humanitární a další pomoci. Na jihu Turecka také několik měsíců tajně operoval malý počet agentů CIA, kteří pomáhali spojencům určit, které syrské opoziční skupiny dostanou zbraně. Zásilky zbraní se ale v poslední době přehodnocují, protože se zjistilo, že většinu jich dostávají islamisté a ne prozápadní opoziční skupiny. Dosud vzbouřenci dostávají zbraně z Kataru nebo přes Katar.

Větší angažmá Washingtonu může souviset s obavy, že bez něj nebude mít žádný vliv na bojovníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám