Hlavní obsah

Do Káhiry se sjeli demonstrovat odpůrci prezidenta

– Káhira

Tisíce Egypťanů se v úterý sjely do Káhiry na protest proti prezidentovi Muhammadu Mursímu, který se minulý týden pokusil uchopit moc čistě do svých rukou. I když po protestech dal najevo snahu ustoupit, demonstrace se koná a dorazily na ní desetitisíce lidí. Ještě před jejím začátkem se ale demonstranti střetli s policisty, kteří je rozháněli slzným plynem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Káhiře házejí po policistech kameny, ti jim oplácejí slzným plynem Video: Reuters

 
Článek

Mursí na konci pracovního týdne vydal dekret, jímž soustředil do svých rukou moc zákonodárnou i výkonnou a zajistil si imunitu před justicí. Už v neděli ale dal najevo, že si moc uzurpuje jen dočasně.

Mursí má také jednat se zástupci soudců, kteří stávkují a odmítají dekrety. Zatím ale není nic známo o jejich případné dohodě.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Demonstrant v Egyptě háže na policisty slzný granát, který policie použila k rozehnání protestujícího davu.

Muslimské bratrstvo, které ho nominovalo na post hlavy státu, už odložilo plánovanou úterní protidemonstraci na Mursího podporu, aby se situace nevyhrotila a demonstranti se nestřetli.

Opoziční Lidový proud ale chce více. „Žádáme zrušení dekretu, a to se nestalo,“ řekl jeho mluvčí Mona Amr. Na náměstí Tahrír proto stanují demonstranti, kteří požadují zrušení dekretu.

"Vypadni!" skandovali mnozí demonstranti, kteří tak převzali známý slogan lidové vzpoury, která sesadila bývalého autoritativního prezidenta Husního Mubaraka loni v únoru. "Zůstaneme na náměstí Tahrír, dokud Mursí nezruší své rozhodnutí," řekl jeden z aktivistů hnutí proti prezidentovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám