Hlavní obsah

Rusko vytisklo pro Sýrii přes 200 tun bankovek

Londýn

Rusko vytisklo a dopravilo do Sýrie možná až 240 tun bankovek. Dodalo je tam letecky, přepravil je mezi červencem a zářím během osmi letů z moskevského letiště Vnukovo nákladní Iljušin Il-76. Uvedl to v pondělí investigativní web ProPublica. Na trase se letoun vyhnul Turecku a letěl přes Írán a Irák.

Foto: Profimedia.cz

Iljušin Il-76

Článek

V letových záznamech není uvedena přepravovaná měna a ani její množství. Podle nepotvrzených zpráv ale Moskva na jaře souhlasila, že bude tisknout pro režim prezidenta Bašára Asada syrské libry poté, co dohodu o tisku bankovek vypověděla rakouská tiskárna cenin Österreichische Banknoten und Sicherheitsdruck GmbH kvůli vyhlášení sankcí proti Sýrii ze strany EU.

Při každém letu měl činit náklad třicet tun, takže celkem mohlo být přepraveno až 240 tun bankovek.

Rusko ani Sýrie se nevyjádřily k autenticitě letových záznamů a nelze zjistit, zda nákladní listy odpovídají skutečnému zboží. Uskutečnění letů v dané době ale dokazují záznamy řídících stanic letové kontroly i fotografie spotterů. Ruská tiskárna cenin Goznak potvrdila, že tiskla v posledních měsících syrské bankovky. „Jejich požadavek byl už splněn,“ řekl ředitel Goznaku Arkadij Tračuk.

Hyperinflace na pochodu

Sýrie nutně potřebuje peníze na vedení nákladného konfliktu, během něhož vyschly příjmy z výběru daní. Státní zaměstnance i vojáky však potřebuje vyplácet. V zemi dosáhla inflace 38 procent a objevily se nepotvrzené zprávy, že centrální syrská banka nemá dost oběživa, což vedlo lidi k rychlému nakupování dolarů a zlata.

Expert na oblast středního východu ze společnosti Chatham House David Butter řekl britskému listu Independent: „Jestliže vláda prostě tiskne peníze v Rusku a letecky je přepravuje do Damašku, je tu velká pravděpodobnost hyperinflace.“ Upřesnil i ekonomickou situaci Sýrie: „Výběr daní a příjem z prodeje ropy činí asi deset procent toho, co činil před vypuknutím konfliktu."

Důvod, proč se Rusko vyhnulo tureckému vzdušnému prostoru, je nasnadě. Vztahy mezi Ankarou a Damaškem jsou na bodu mrazu, a Turecko dokonce jednou donutilo přistát ruský stroj směřující do Damašku kvůli údajnému podezření, že jsou na jeho palubě zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám