Hlavní obsah

Deset dětí zabila v Sýrii letecká kazetová puma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Kazetová letecká bomba, která dopadla na dětské hřiště v Sýrii, zabila deset dětí. Uvedla to v pondělí BBC s odvoláním na video, které zveřejnili syrští obhájci lidských práv. Damašek použití kazetových bomb popírá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bomba dopadla na dětské hřiště, zabila deset dětíVideo: Reuters

 
Článek

Podle aktivistů shodil mig (jak bývají obecně označována všechna proudová letadla sovětské výroby) dvě bomby na vesnici Dajr Asafir u hranic Damašku. Jedna zasáhla dětské hřiště, kde zabila deset dětí. „Nikdo ze zabitých nebyl starší patnácti let,“ řekl agentuře Reuters aktivista z vesnice Abú Kassam. Dodal, že dalších patnáct lidí bylo při útoku zraněno a zdůraznil, že ve vsi nejsou žádní vzbouřenci.

Podle záběrů na videu to vypadá, že byla shozena kazetová bomba, protože bylo nalezeno na 70 kusů submunice velikosti plechovky od piva plné střepin. Kazetové bomby, určené především proti živé síle nepřítele a lehké technice, jsou částečně zakázány, USA, Rusko a Čína ale konvenci stejně jako Sýrie a Slovensko nepodepsaly.

Podle neověřených zpráv aktivistů ze skupiny Výbory místní koordinace zahynulo v neděli v Sýrii 117 osob včetně 14 dětí.

Vzbouřenci v neděli také ohlásili, že dobyli část vojenského letiště Mardž Sultán. Na videu jsou vidět vedle vraku helikoptéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám