Hlavní obsah

Rozhněvaní Egypťané zapalovali kanceláře Muslimského bratrstva

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Rozhněvaní lidé v několika egyptských městech v pátek zapalovali kanceláře Muslimského bratrstva. Protestovali proti rozhodnutí prezidenta Muhammada Mursího rozšířit si významně své pravomoci.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Dav nespokojených Egypťanů. (Ilustrační foto)

Článek

Mursí mimo jiné stanovil, že jeho budoucí rozhodnutí nemůže zvrátit žádný úřad ani autorita včetně soudů. V Egyptě se hovoří o „převratu proti legitimitě“. Mursí se brání tvrzením, že účelem opatření je „vyčistit státní instituce“ a „zničit infrastrukturu starého režimu“ Husního Mubáraka, který padl po loňských lidových protestech.

Prezidentův čtvrteční výrok vyvolal rozhořčení opozice po celé zemi, uvedla státní televize. „Vyzýváme všechny Egypťany, aby v pátek protestovali na všech náměstích,“ uvedli ve společném komuniké opoziční předáci a právnická komora. Jeden z vůdců opozice, bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii a neúspěšný kandidát na prezidenta Muhammad Baradej nazval Mursího novým samozvaným faraónem.

Dav zapálil kanceláře bratrstva v Port Saídu, Suezu a Ismaílii. Rovněž z Alexandrie byly hlášeny roztržky. Také tam se podle televize SkyNews dav vlámal do ústředí strany.

Tisíce protestujících se sešly také na hlavním náměstí Tahrír v metropoli Káhiře. Policie proti nim zasáhla slzným plynem. U prezidentského paláce zase vystoupil Mursí před svými příznivci. Mluvčí ho představil jako "vůdce revoluce". Prezident slíbil, že nebude jednat jednostranně a jeho rozhodnutí "boha a národ uspokojí". Dodal, že Egypt prožívá pokrok.

Reklama

Související články

Islámský radikál chce zbořit pyramidy

Egyptský islámský fundamentalista Murugan Sálim Guharí vyzval ke zničení Sfingy a pyramid v Gíze. Odůvodnil to islámskou ideologií, která nepřipouští...

Výběr článků

Načítám