Hlavní obsah

Na Izrael stále dopadají rakety, v Gaze zasaženo na 100 cílů

– Jeruzalém/Gaza • Aktualizováno

Palestinští radikálové vypálili na Izrael v úterý ráno 67 raket, uvedla agentura BBC. Některé zasáhly Beerševu a Ofakim. Zraněn byl jeden voják židovského státu. Odpoledne zazněly sirény protileteckého poplachu i v Jeruzalému, do jehož blízkosti dopadla raketa. Je to nejvzdálenější cíl. Izrael zatím pozdržel plán na pozemní ofenzivu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelské rakety dopadají na Gazu, palestinské na IzraelVideo: Reuters

 
Článek

Podle mluvčího izraelské policie Mickeyho Rosenfelda na Beerševu mířilo 16 raket; tři dopadly podle agentury DPA až do města. Další z vystřelených raket poškodila dům v Ofakimu.

Sirény zněly také v Aškelonu, Kirjat Gatu a Sderotu. Místy Palestinci také vypalovali minometné granáty.

Izrael v noci zaútočil na 100 cílů v pásmu Gazy. Mezi oběťmi nočního bombardování je i otec s dvouletým a čtyřletým synem. Podle informací ministerstva zdravotnictví  Hamásu počet palestinských obětí stoupl na 116 včetně 27 dětí. Po dobu konfliktu bylo už asi 1000 Palestinců zraněno. Je mezi nimi 225 dětí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Gaza

Terčem izraelských náletů v noci na úterý byly hlavně podzemní továrny na výrobu raket a pašerácké tunely vedoucí z Egypta.

Pozemní ofenzíva pozdržena

Izrael zatím odložil pozemní ofenzívu, aby mohla dále probíhat jednání o příměří. Příměří ale musí být uzavřeno do čtvrtka.

Mluvčí izraelské vlády uvedl, že premiér Benjamin Netanjahu volal americkému prezidentovi Baracku Obamovi. "Izrael chce, aby rozhovory uspěly, ale jsme připraveni jít do Gazy," sdělil mluvčí.

Kvůli nebezpečí eskalace konfliktu míří do Izraele americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Ta zdůraznila, že upřednostňuje diplomacii. Současně ale uvedla, že dohoda by měla ukončit ostřelování Izraele. Právě kvůli němu propukl konflikt.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval Izraelce a Palestince k okamžitému ukončení bojů. Případná izraelská pozemní invaze v Gaze by podle něj byla nebezpečnou eskalací, uvedly zahraniční agentury.

"Všechny strany musejí okamžitě zastavit palbu," řekl šéf OSN v Egyptě, který se snaží zprostředkovat příměří mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás. Egyptský prezident Muhammad Mursí následně oznámil, že očekává zastavení izraelských útoků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám