Hlavní obsah

Rada bezpečnosti jedná o Gaze, tvrdě a bez výsledku

– New York

V newyorském sídle OSN jedná patnáct členů Rady bezpečnosti o tvrdých střetech mezi Izraelem a pásmem Gazy, které si vyžádaly za šest dní přes sto obětí. Ruský zástupce v Radě bezpečnosti Vitalij Čurkin obvinil západní státy ze "zdržovací taktiky", když zablokovaly navrhované prohlášení vyzývající k zastavení palby. Předložilo je už ve čtvrtek Maroko jako reprezentant arabských států.

Foto: ČTK/AP

Izraelští vojáci spí u obrněných transportérů a tanků, aby mohli kdykoli vyrazit do boje.

Článek

Stálá americká zástupkyně v OSN Susan Riceová po pondělních konzultacích řekla, že akce Rady bezpečnosti by měly být smysluplné a neměly by podkopávat zprostředkovatelské úsilí Egypta. Podle diplomatů Washington marocký návrh odmítl.

USA, které stojí vždy na straně Izraele, vadí, že marocký text neobsahuje žádnou zmínku o raketových útocích proti Izraeli, které předcházely leteckým útokům Izraele na Gazu. Německo, Británie a Francie navrhly několik dodatků, což ruský zástupce Čurkin kritizoval a obvinil západní státy ze zdržování. K novému textu, který se ale příliš neliší od původního, se mají členové Rady bezpečnosti vyjádřit do úterních 15:00 SEČ.

Pokud nebude text přijat do středečního rána, chce Moskva předložit k hlasování rezoluci vyzývající k ukončení nepřátelství, k podpoře regionálního a mezinárodního zprostředkovatelského úsilí a k obnovení izraelsko-palestinských rozhovorů. O raketových útocích z Gazy se návrh rezoluce nezmiňuje.

Čurkin prohlásil, že hlasování o ruském návrhu rezoluce by se mohlo uskutečnit ve středu ve 20:00 SEČ. Podle agentury Reuters lze očekávat, že hlasování bude velmi těsné a USA budou možná muset návrh vetovat.

Izrael přemítá o návrhu příměří dojednaném v Egyptě

Užší izraelský kabinet v noci pokračoval v jednání o egyptském návrhu příměří, který by měl zastavit raketové útoky na Izrael a bombardování pásma Gazy. Devět ministrů vlády Benjamina Netanjahua podle telavivského rozhlasu zvažuje dva scénáře - přijetí příměří navrhovaného Káhirou či naopak zahájení pozemního útoku na Gazu. Sám Netanjahu je podle izraelské televize spíš pro přijetí egyptského návrhu, a příměří by tak mohlo být vyhlášeno během příštích 24 hodin.

Rozpory trvají ohledně konkrétního časového rámce. Zatímco Hamás trvá na okamžitém zastavení bojových operací, Izrael navrhuje nejprve zastavit palbu na 24 až 48 hodin, kdy by se dojednaly mezinárodní záruky, a až pak uvolnit blokádu Gazy. Egyptští zprostředkovatelé podle agentury AP navrhují nejprve zastavit raketové ostřelování a nálety a později dojednávat další podmínky.

V pásmu Gazy je očekáván příjezd šéfa Ligy arabských států (LAS) Nabíla Arabího, který by předtím měl ještě v Káhiře hovořit s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. Arabího budou doprovázet mimo jiné ministři zahraničí Turecka Ahmet Davutoglu a palestinské vlády Rijád Málikí.

Pan Ki-muna by měl přijmout izraelský prezident Šimon Peres.

Do oblasti zavítá i šéf německé diplomacie Guido Westerwelle, který bude jednat s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem i s Peresem.

Reklama

Výběr článků

Načítám