Hlavní obsah

Bojující radikálové v Sýrii koaliční partnery nehledají, chtějí islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Ozbrojené skupiny syrských islamistů se nepřipojí k nové opoziční koalici, protože mají jiné cíle než tato nově zřízená skupina. Jejich záměrem je zřídit v Sýrii islámský stát, zatímco koalice usiluje o svržení současné vlády a nastolení demokracie. K největším islamistickým skupinám patří fronta An-Nusrá a Livá at-Tavhíd, které se účastní bojů o Halab.

Foto: ČTK/AP

Bojovníci organizace Livá at-Tavhíd v syrském Halabu

Článek

Obě skupiny v pondělí svůj postoj zveřejnily na videu. "My, kteří bojujeme ve městě Halab a tamní provincii, odmítáme spiknutí reprezentované tím, co se nazývá Národní koalice. Společně prosazujeme nastolení spravedlivého islámského státu," tvrdí na videu za obě skupiny mluvčí s plnovousem. Spolu s asi 30 muži seděl u stolu, na němž ležel korán. Tento postoj zastává kromě dvou zmíněných skupin údajně dalších dvanáct organizací.

Radikální skupiny se přihlásily k několika atentátům proti současné vládě. Většina z nich působí na syrském severu, který je z velké části v rukou opozice.

Její zástupci před týdnem v Kataru vytvořili Národní koalici sil revoluce a syrské opozice, která má zastupovat všechny opoziční síly a v budoucnu sestavit přechodnou vládu. S ní pak budou moci země podporující opozici jednat a uvažuje se také o možnosti vojenské pomoci.

Konflikt v Sýrii začal loni v březnu. Do původní občanské revolty, proti níž režim prezidenta Bašára Asada nasadil armádu, se zapojily bojůvky ze zahraničí podporované různými stranami. Násilí si vyžádalo přes 30 000 mrtvých.
Na to, že islamisté v syrském konfliktu sledují vlastní cíle, upozornil už v červenci list New York Times. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám