Hlavní obsah

Lidé v západní Evropě si přejí uznání palestinského státu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí v západní Evropě si přeje, aby jejich vlády uznaly nezávislost palestinského státu, jak o to požádalo palestinské vedení loni na podzim v OSN. O výsledcích průzkumu ve Velké Británii, Francii, Německu a Španělsku informoval v pondělí server britského deníku The Guardian.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

Valné shromáždění OSN má o statutu Palestiny jakožto přidruženého státu OSN hlasovat koncem měsíce. To, že by měla být uznána nezávislost Palestinců, si myslí 72 procent Britů a pouze šest procent je proti. O něco méně stoupenců (58 procent) je ale přesvědčeno, že by britští zástupci měli pro samostatnou Palestinu zvednout příští čtvrtek v New Yorku ruku.

Podobně dopadla internetová anketa v Německu, Francii a Španělsku, napsal Guardian. Průzkum byl uskutečněn na objednávku nevládní organizace Avaaz, která prosazuje právo Palestinců na vlastní stát.

Očekává se, že Palestinci v hlasování uspějí. Podle nedávného zjištění serveru EUobserver mohou počítat se zhruba desítkou hlasů členů Evropské unie. Nejmenovaný evropský diplomat serveru řekl, že EU je v postoji rozdělená a „hlasování zřejmě bude kopírovat to, v němž se rozhodovalo o vstupu Palestinců do UNESCO“.

To loni podpořilo 11 zástupců unijních zemí - Rakouska, Belgie, Kypru, Finska, Francie, Řecka, Irska, Lucemburska, Malty, Slovinska a Španělska. Naopak pět zemí včetně České republiky a Německa bylo proti. Hlasování se zdržely země jako Itálie, Británie, Polsko a Slovensko.

Francie ale dala najevo, že tentokrát se hlasování o uznání Palestiny zdrží. Na druhou stranu mají v 193členném Valném shromáždění podporu osmi členů Rady bezpečnosti OSN včetně Ruska, Číny, Indie, Brazílie a Jihoafrické republiky.

Ve stínu konfliktu v Gaze

Plánované hlasování ale zastiňuje nové násilí mezi militanty z palestinského pásma Gazy a Izraelem. Izraelská armáda pět dní a nocí útočí v Gaze v odvetě za raketové útoky radikálů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ostřelování GazyVideo: Reuters

Útoky pokračovaly v noci pondělí a následně i po rozbřesku. V průběhu dne podle britské televize SkyNews dopadly další tři rakety na jihoizraelské město Aškelon. Jedna střela dopadla na školu. Budova však byla prázdná.

Izraelské velení krátce před tím oznámilo, že od minulé středy armáda udeřila proti 1 350 cílům, zatímco palestinští radikálové vypálili 848 raket, z nichž velkou část zachytil obranný systém židovského státu. Zdravotnické zdroje z Gazy hlásí nejméně 90 mrtvých, izraelská strana zaznamenala tři mrtvé.

Izrael podle agentury AFP varoval, že akce zintenzivní, pokud do úterý raketové útoky neustanou.

Někteří komentátoři v souvislosti s eskalací konfliktu upozorňují, že by hlasování v OSN mohlo být odloženo.

Anketa

Měli by mít Palestinci vlastní stát?
Ano, nezávislost by měla být uznána hned.
45,3 %
Ano, ale na uznání teď není pravá chvíle.
4,7 %
Ne
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2552 čtenářů.

Reklama

Související články

Izrael varoval před "druhou fází" operace

Izraelské letectvo pokračuje pátým dnem v útocích na palestinské pásmo Gazy, kterými reaguje na ostřelování izraelského území z této oblasti. Terčem...

Výběr článků

Načítám