Hlavní obsah

Netanjahu volal Nečasovi. Máte právo se bránit, řekl mu český premiér

– Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) o víkendu telefonicky probíral s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem nynější konflikt na Blízkém východě. Nečas je přesvědčen, že Izrael má právo se bránit. O víkendu pokračovaly izraelské nálety na palestinské pásmo Gazy, kterými Izrael reaguje na raketové ostřelování svého území z této oblasti.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Český premiér Petr Nečas a předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu

Článek

"O víkendu se se mnou telefonicky spojil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a informoval mě o vývoji konfliktu, při kterém jsou vystřelovány z pásma Gazy rakety na Izrael. V tomto rozhovoru jsem vyjádřil přesvědčení, že Stát Izrael má právo na sebeobranu," sdělil v neděli Nečas prostřednictvím mluvčího vlády Michala Schustera.

V neděli měl podle původních plánů odcestovat na čtyřdenní státní návštěvu Izraele prezident Václav Klaus. Už ve středu byla cesta z bezpečnostních důvodů po vzájemné konzultaci Prahy a Tel Avivu zrušena. České ministerstvo zahraničí ve středu uvedlo, že "Česká republika plně uznává právo Izraele na sebeobranu proti raketové palbě militantních organizací v pásmu Gazy, přičemž pokládá za důležité vyhnout se civilním obětem".

Napětí v oblasti se vyostřilo ve středu, kdy při izraelském náletu zahynul velitel ozbrojeného křídla Hamas Ahmad Džabarí. Při náletech v Gaze přišly o život desítky lidí; v Izraeli si palestinské útoky za stejnou dobu vyžádaly tři mrtvé. V sobotu izraelská letadla zničila sídlo vlády radikálního hnutí Hamas v Gaze.

Reklama

Výběr článků

Načítám