Hlavní obsah

Rakety z Gazy míří po Tel Avivu už i na Jeruzalém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv
Aktualizováno

Palestinští radikálové z hnutí Hamás v pátek poprvé vypálili raketu na hlavní město Izraele Jeruzalém. Terčem ostřelování byla opět také oblast Tel Avivu, ani v jednom případě však střely města nezasáhly a nezpůsobily vážnější škody.

Foto: Profimedia.cz

Tel Aviv

Článek

Střela vypálená na Jeruzalém dopadla v oblasti města Guš Ecion, napsal server Haaretz. Není jasné, zda šlo opět o íránskou střelu Fadžr 5, které mířily na Tel Aviv. V případě Jeruzaléma Palestinci riskují, že by mohli zasáhnout nejen Izraelce, ale i místní arabskou populaci.

Raketa vystřelená na Tel Aviv dopadla stejně jako jiná z předchozího dne neškodně do moře. Podle jiného zdroje byly vypáleny na město rakety dvě a jedna zasáhla předměstí. Žádné škody ani zranění ale hlášené nejsou.

Městem se během útoku rozezněly poplašné sirény, stejně jako ve čtvrtek. [celá zpráva]

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Do čtvrtka se Tel Aviv ocitl pod raketovým útokem naposledy během války v Perském zálivu v roce 1991, kdy dal město ostřelovat tehdejší irácký prezident Saddám Husajn.

Mezi Izraelem a radikály z pásma Gazy narostlo napětí po středečním zabití vůdce vojenského křídla hnutí Hamás, jež palestinskou enklávu ovládá. [celá zpráva]

Palestinci od té doby na izraelské území vypálili na 400 raket. Jedna raketa způsobila smrt tří lidí. Odvetné útoky Izraelců si na palestinské straně vyžádaly dvě desítky zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střela z Gazy totálně zdemolovala dům na jihu IzraeleVideo: Reuters

Izraelská armáda povolala rezervisty a k hranici se přemístila těžká technika. Média spekulují o pozemním útoku. Izrael v pátek přerušil ostřelování pásma kvůli návštěvě egyptské vládní delegace. Mluvčí vlády však uvedl, že Hamás dočasné příměří nedodržel a dál střílel na Izrael.

V pátek se k útokům vyjádřil i egyptský prezident Muhammad Mursí. Izraelské útoky označil za "nehoráznou agresi vůči lidskosti" a dodal, že Káhira "Gazu neponechá svému osudu". Naopak německá kancléřka Angela Merkelová označila za strůjce násilí Palestince útočící na Izrael.

Kvůli eskalaci napětí zrušil svoji plánovanou návštěvu židovského státu český prezident Václav Klaus.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve světě protestují proti ostřelování GazyVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám