Hlavní obsah

Bývalý šéf jordánské rozvědky byl odsouzen za zpronevěru na 13 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ammán

Bývalý velitel jordánské tajné služby Muhammad Dahabí byl v neděli odsouzen za finanční podvody ke 13 letům vězení a vysoké finanční pokutě. Jde o jeden z nejpřísnějších rozsudků vynesených nad tak vysokým představitelem země, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soud Dahabího shledal vinným ze zpronevěry, praní špinavých peněz a zneužití funkce. Ve vězení má být 13 let a tři měsíce a zaplatit má v přepočtu 591 miliónů korun. Podvody páchal v letech 2005 až 2008, kdy stál v čele rozvědky.

Dahabí byl zatčen v únoru, když inspektoři centrální banky vznesli podezření na vyvádění veřejných peněz přes Dahabího konto.

V procesu svědčili vysocí úředníci ministerstva vnitra, obchodní banky a také rozvědky. Tvrdili, že dostávali od Dahabího pokyny inkasovat šeky vydané ministerstvem vnitra k hrazení volebních výdajů a peníze pak putovaly na Dahabího konto. Dle jednoho ze svědků měl Dahabí v obchodní bance několik kont a ukládal na ně 50 000 až 350 000 jordánských dinárů (1,4 až 9,9 miliónu korun).

Správce peníze sledoval tři roky

Podle jordánských zákonů má banka ohlásit jakékoli podezření na praní špinavých peněz. Správce Dahabího kont řekl, že pohyb na nich sledoval tři roky, ale vzhledem k vysoké funkci dotyčného podezření na praní špinavých peněz neměl.

Vysoké částky prý začaly přicházet až po roce 2005, kdy se stal Dahabí šéfem rozvědky.

Dahabí byl prvním velitelem tajné služby, jehož případem se zabýval civilní soud. Jeho předchůdce Samí Battíchí byl souzen rovněž za zpronevěru v roce 2003, ale jeho případ řešil speciální soud tajné služby. Dostal osmiletý trest, který si odpykal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám