Hlavní obsah

Syrští povstalci útočí na klíčovou leteckou základnu na severu země

Damašek

Syrští povstalci v sobotu zahájili útok na důležitou leteckou základnu Taftanáz na severu země. Podle BBC se snaží ovládnout strategicky významné území mezi Damaškem a Halabem, dvěma největšími městy v zemi.

Foto: ČTK/AP

Následky útoků ve městě Aleppo.

Článek

Podle povstalců pět různých jednotek útočí na leteckou základnu. Jsou mezi nimi bojovníci ze Syrské svobodné armády, ale i islámští radikálové, pro které je zdrojem inspirace mezinárodní teroristická síť Al-Káida. Nejde jen o běžný útok, ale zřejmě o velkou operaci s cílem strategické místo ovládnout.

Rebelové ofenzivu zahájili jen den před začátkem katarského jednání opoziční exilové Syrské národní rady o možném rozšíření o další protivládní skupiny.

Na základě Taftanáz ležící poblíž hlavní dálnice mezi Damaškem a Halabem má syrská armáda hlavně vrtulníky.

Jednotky věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v posledních měsících stále častěji do útoků na území ovládaná povstalci nasazují letectvo a využívají toho, že jejich nepřátelům chybějí protiletadlové zbraně.

Konflikt v Sýrii, který začal poměrně pokojně loni v březnu, se změnil v krvavou občanskou válku, jež si zatím vyžádala 36 000 obětí na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám