Hlavní obsah

Hamás příměří nedodržel, Izrael odpověděl nálety

Jeruzalém/Gaza

Navzdory příměří byl v neděli a v noci na pondělí ostřelován Izrael raketami a minometnými granáty z pásma Gazy, které tentokrát naštěstí nikoho nezranily. Izrael odpověděl v noci na pondělí třemi leteckými útoky na pásmo, kterému vládne radikální hnutí Hamás. Část raketových útoků provedlo podle izraelských zdrojů právě hnutí Hamás, i když k některým se přihlásily palestinské Výbory lidového odporu.

Foto: ČTK/AP

Sapér izraelské policie se zbytkem palestinské rakety

Článek

Izrael podle armádního mluvčího podnikl tři nálety kolem půlnoci během jedné mise. Terčem bylo jedno místo, odkud se rakety odpalovaly, a dvě blíže neupřesněná místa využívaná teroristy, jak označuje islámské radikály.

Podle palestinských svědků byla zničena neobydlená budova ve středu pásma východně od tábora Burajdž. Třetí raketa dopadla na pole východně od tábora Chán Junís, které sloužilo k výcviku bojovníků Hamásu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Gaza

Izraelský mluvčí uvedl, že v neděli bylo z pásma Gazy vypáleno sedm raket a v noci na pondělí po náletu dalších jedenáct. Na Aškelon dopadlo deset střel.

Příměří, které bylo dojednáno Egyptem a vstoupilo v platnost o půlnoci ve středu, tak nedodržuje ani jedna strana. [celá zpráva]

Palestinci tvrdí, že nedělní ostřelování je odvetou za sobotní letecký útok, při kterém zahynul palestinský radikál z hnutí Hamás, 25letý Sulejmán Kamál Kara z vojenského křídla Hamásu Brigád Izzudína Kásama. Další muž byl těžce zraněn. Oba jeli na motocyklu a po útoku byl patrný další výbuch, což naznačovalo, že měli u sebe nálože.

Podle izraelské armády na Izrael dopadlo od začátku měsíce 150 raket z Gazy a od začátku roku jich bylo již 615.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám