Hlavní obsah

Poutníci u Mekky kamenovali Satana

Do své bezpečnostně nejrizikovější části - rituálu symbolického kamenování Satana - v pátek vstoupila každoroční muslimská pouť do Mekky. Muslimům na celém světě zároveň začíná svátek oběti íd al-adhá. Ten letos představuje naději zejména pro Syřany díky dočasnému příměří, na které s podmínkami přistoupily obě strany krvavého konfliktu.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Muslimové házejí kameny v symbolickém kamenování Satana.

Článek

Boje v Sýrii v pátek ráno skutečně utichly, už dopoledne byly ale hlášeny první případy porušování klidu zbraní, který měl trvat až do pondělního rána.

Zhruba 2,5 miliónu muslimských věřících, kteří se letos účastní velké pouti do Mekky, v pátek zahájilo symbolické kamenování Satana v údolí Míná. Rituál, při němž tři po sobě následující dny házejí oblázky na tři kamenné stély, představuje z bezpečnostního hlediska nejriskantnější část pouti. V minulosti při něm umírali lidé, protože se vytvářely zácpy.

Saúdská Arábie proto přístup ke stélám rozšířila soustavou pětiúrovňových mostů, jež mají zaručit plynulý pohyb lidí, a stély nahradila mohutnými kamennými zdmi. Tradice velí, aby poutník v první den svátku oběti hodil na nejvyšší z nich sedm kamínků, v následujících dvou dnech pak po 21 oblázcích na prostřední a nejnižší zeď.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Muži holí hlavu poté, co hodil svých sedm kamenů.

Poutníci přicházejí v postupných vlnách pod bedlivým dohledem tisíců policistů a členů civilní obrany. Plynulost průchodu zástupu poutníků monitorují i bezpečnostní kamery. Nad příslušným sektorem přelétávají helikoptéry saúdskoarabského Červeného půlměsíce a civilní obrany.

Indonésan Abdalláh Núr agentuře AFP řekl, že se mu podařilo vykonat rituál kamenování časně ráno, a tak se vyhnul návalům. "Jsem šťastný, že se mi splnil mnohaletý sen," dodal.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Muslimové házejí kameny na stély.

Po obřadu kamenování by měli poutníci obětovat zvíře, většinou ovci, jako připomínku příběhu Ibráhíma (biblického Abraháma), ochotného obětovat syna jako důkaz své víry v Boha. Nakonec ale díky Božímu zásahu obětoval právě ovci.

Ve skutečnosti v pátek poutníci provádějí tuto oběť nákupem poukázky od příslušných saúdskoarabských oficiálních organizací. Ty mají pověření k obětování zvířete a zmrazení jeho masa, které je pak zasláno jako pomoc potřebným chudým v islámských zemích.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Muslim se modlí poté, co na stélu představující satana hodil své kameny

Letošní pouť, která začala ve středu, nepoznamenal dosud žádný větší incident. "Hadždž probíhá normálně a dobře," řekl agentuře AFP mluvčí saúdskoarabského ministerstva vnitra Mansúr Turki.

Také zdravotní situace je "vynikající... dosud nebyl zaznamenán žádný případ epidemie", řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Chálid Mirghalání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám