Hlavní obsah

Milióny muslimů se vydaly na velkou pouť do Mekky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mekka
Aktualizováno

V saúdskoarabské Mekce ve středu začaly obřady letošní velké pouti hadždž. Do nejposvátnějšího místa islámu se k vykonání pouti, která je jedním z pěti pilířů islámu, sjelo přes 1,7 miliónu muslimů ze 150 zemí a podle místního tisku téměř milión místních.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Muslimští poutníci v Mekce obcházejí kvádrovitou stavbu Ka’aba.

Článek

Po rituálním obcházení svatyně Kaaby začal přesun těchto více než dvou miliónů lidí do údolí Míná, kde se poutníci ubytují před čtvrtečním celodenním modlením na pahorku Arafát.

Foto: ČTK/AP

Pouť v Mekce láká milióny poutníků.

Mluvčí ministerstva vnitra generálmajor Mansúr Turkí řekl na tiskové konferenci, že na cestě do Míná je už 85 procent poutníků. Využívají k tomu autobusy i vlaky a někteří se vydali na asi pětikilometrovou cestu pěšky.

Spolu s davem se do Míná přemísťují také bezpečnostní složky, zdravotníci i zásobovači s potravinami. V rámci urychlení platí zákaz používat vozidla pro méně než 25 osob, osobní vozy k místu rituálů nesmějí vůbec.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Věřící se dotýkají brány do Ka'aby

Hadždž (حج)
Tradiční muslimská pouť do Mekky je pátým pilířem islámu. Každý tělesně způsobilý muslim, který si to může dovolit, má za povinnost vykonat hadždž alespoň jednou za život jako projev sounáležitosti všech muslimů a podřízenosti Bohu.
Desetitisíce poutníků ve Velké mešitě obcházejí vždy sedmkrát dokola kvádrovitou stavbu Ka’aba a políbí posvátný Černý kámen, patrně meteorit, který se zde nachází. Poté se vydají ke kopcům As-Safa a Al-Marwa, pijí ze studny Zamzam, absolvují noční bdění u hory Arafát, načež sbírají oblázky a kameny na planině Muzdalifa, které následně použijí při symbolickém kamenování Satana v údolí Míná. Poté si poutníci oholí hlavy, provedou zvířecí oběť a poté se zapojí do třídenní slavnosti ‘Íd al-aDhá.
Muslimovi, který vykoná pouť do Mekky, náleží titul hadži.

Reklama

Výběr článků

Načítám