Hlavní obsah

Írán vykonal rekordní počet poprav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán, který v pondělí popravil deset lidí odsouzených za pašování drog, je zemí s rekordním počtem vykonaných hrdelních trestů. Oznámil to zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v této zemi Ahmad Šahíd.

Foto: Profimedia.cz

V Íránu bylo loni vykonáno 670 poprav.

Článek

V Teheránu bylo v posledních osmi měsících popraveno 300 lidí, ale skutečný počet bude pravděpodobně mnohem vyšší, protože vláda zadržuje informace tohoto druhu, řekl Šahíd novinářům.

Zpravodaj uvedl, že loni bylo vykonáno 670 poprav, což je nejvyšší počet vykonaných poprav v poměru k počtu obyvatel.

"Nevidím, že by se toto číslo snižovalo," řekl Šahíd, který má ve středu předložit svoji poslední zprávu o lidských právech v Íránu ve výboru Valného shromáždění OSN.

Trest smrti podle islámského práva šaría hrozí v Íránu za vraždu, znásilnění, ozbrojené přepadení, obchod s drogami i za nevěru.

Podle zpravodaje se nový trestní zákoník, který byl předložen parlamentu, nevyjadřuje jasně k ukamenování, soudce ho může vždy povolit s odkazem na právo šaría. Nejasná také zůstává poprava nezletilých, které mezinárodní konvence zakazují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám