Hlavní obsah

Jemenská Al-Káida nahrávkou popírá smrt své dvojky

Káhira

Na internetu se v neděli se objevila audionahrávka, která zpochybňuje zprávy o zabití významného činitele jemenské větve teroristické sítě Al-Káida. V nahrávce mluví Saúdský Arab Saíd Šihrí, který měl být v září zabit. Jeho identitu se ale nepodařilo ověřit.

Foto: Profimedia.cz

Americký bezpilotní stroj Predator se střelou Hellfire

Článek

Muž, který tvrdí, že je Šihrí, na nahrávce prohlašuje, že zprávy o jeho smrti byly "fámy, které měly zakrýt zabíjení nevinných muslimských civilistů".

Podle dřívějších tvrzení Jemenu byl Šihrí, který byl druhým mužem Al-Káidy na Arabském poloostrově a v Levantě, zlikvidován v září v Jemenu.

Jemenské ministerstvo obrany v září oznámilo, že Šihrí byl zlikvidován při operaci v provincii Hadramaút na východě Jemenu. Kromě něj přišlo o život dalších šest teroristů, když je zasáhla raketa, odpálená podle AP nejspíš z amerického bezpilotního letounu.

Nahrávka byla zveřejněna v době, kdy sílí kritika útoků bezpilotních letounů. Podle odpůrců jen každý padesátý přinese skutečný úspěch, kdy je zabit významný terorista. [celá zpráva]

Sílí také tlak na to, aby už údery nebyly tak utajené, jako dosud, protože tajné operace tohoto druhu mohou být v rozporu s mezinárodním právem a mohly by být považovány za svým způsobem nevyhlášenou válku. Hlavně by se ale mohly stát precedentem a své odpůrce by tak mohly časem likvidovat i další země, třeba Čína, která velmi aktivně rozvíjí program bezpilotních letadel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám