Hlavní obsah

Pumový útok v Damašku si vyžádal 13 mrtvých

Damašek

Nejméně 13 mrtvých a 29 zraněných si v neděli vyžádal výbuch nálože v autě před policejní stanicí v křesťanské čtvrti Damašku. Tuto bilanci útoku oznámila syrská státní agentura SANA, která ho připsala "ozbrojené teroristické skupině".

Foto: George Ourfalian, Reuters

Poničené náměstí v Halabu

Článek

Za teroristy označuje režim v Damašku stoupence opozice a rebely od samého začátku povstání, které vypuklo v březnu 2011 a vyžádalo si už přes 30.000 mrtvých. Syrská organizace pro lidská práva (OSDH) naproti tomu informovala o desítce mrtvých a 15 zraněných.

Nálož explodovala ve čtvrti Bab Túma, jedné z nejstarších čtvrtí v syrské metropoli. Jde o první atentát v této čtvrti. Podle svědků šlo o silný výbuch, shořelo při něm několik automobilů. Nejmenovaný obyvatel Damašku agentuře AFP řekl, že "výbuch byl tak silný, že se otřásl i jeho dům stojící kilometr od místa exploze".

Zpráva o útoku přišla v době, kdy se v Damašku sešel se syrským prezidentem Bašárem Asadem zvláštní vyslanec OSN Lachdar Brahímí. Po jednání Brahímí vyzval všechny bojující strany v Sýrii, aby jednostranně vyhlásily dočasné příměří po dobu nadcházejícího muslimského svátku íd al-adhá.

Celkem bylo v neděli podle údajů OSDH po celé Sýrii zabito už nejméně 55 lidí - 19 civilistů, 11 povstalců a 25 vojáků. Oběti jsou hlášeny z Harasty, pokračovalo také bombardování města Zabadání. V Halabu vybuchla nálož v autě, způsobila zranění.

Urputné boje propukly také kolem staré pevnosti v Halabu, zařazené na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám