Hlavní obsah

Nejméně 11 obětí pumového atentátu v Bagdádu

– Bagdád

Nejméně 11 mrtvých a 35 zraněných si v sobotu vyžádaly dva pumové atentáty na lidnatém tržišti poblíž šíitské svatyně v Bagdádu. Útoky znamenaly přerušení krátkodobého relativního klidu v irácké metropoli, napsala agentura AP. Dvě nálože explodovaly bezprostředně po sobě nedaleko svatyně, kde jsou pohřbeni dva uctívaní šíitští imámové.

Foto: Wissm al-Okili, Reuters

Iráčtí vojáci na místě atentátu v Bagdádu. Ilsutrační foto

Článek

Poškozeny byly okolní obchody a domy, uvedla policie. Terčem útoku byli očividně iráčtí šíité, kteří ve velkém počtu nakupovali v době výbuchu na tržišti nové šaty pro nadcházející muslimský svátek íd al-adhá.

"Byla tu všude spousta lidí," řekl agentuře AP Ahmad Násir, majitel nedalekého kamenného obchodu a dodal: "Když jsem vyšel ven, uviděl jsem hořící káry a stánky, plačící děti a křičící ženy. Celé náměstí ovládla panika."

Oběti útoků v Bagdádu zvýšily na 15 počet lidí zabitých v celém Iráku od páteční noci. Dnešek byl v Iráku nejkrvavějším dnem od 30. září, kdy série koordinovaných útoků proti šíitským čtvrtím a iráckým bezpečnostním silám zanechala nejméně 26 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám