Hlavní obsah

Izraelská armáda zasáhla proti finské lodi blížící se ke Gaze

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelské vojenské námořnictvo v sobotu zakročilo proti finské lodi, která s převážně západními propalestinskými aktivisty a humanitární pomocí mířila k pásmu Gazy. Izraelská armáda oznámila, že nařídila lodi plout do přístavu Ašdod na jihu židovského státu. Tel Aviv již dříve varoval, že zasáhne, pokud se plachetnice Estelle s 20 lidmi na palubě pokusí narušit námořní blokádu Gazy.

Foto: Reuters

Dvě lodě s pomocí pro Gazu v doprovodu izraelského člunu během jednoho z dřívějších pokusů o narušení blokády.

Článek

"Estelle se stala terčem útoku. Právě mi to telefonicky sdělili z lodi," řekla AFP Victoria Strandová, mluvčí hnutí Loď pro Gazu se sídlem ve Švédsku. Izrael se ke zprávě zatím nevyjádřil.

Izrael nedávno varoval finskou vládu, že pokud se plavidlo pokusí narušit námořní blokádu Gazy, Izraelci proti němu zasáhnou. Mluvčí finského ministerstva Risto Piipponen požádal Izrael o zdrženlivost; upozornil, že loď není vojenská a že její pasažéři jsou civilisté.

Estelle vyplula 7. října z Neapole, její pasažéři jsou z Kanady, USA, Norska, Švédska, USA a Izraele a cesta byla plánována zhruba na dva týdny. Izrael zavedl blokádu pásma Gazy v roce 2007, kdy se vlády nad pásmem ujal radikální Hamas, jehož programem je boj proti Izraeli.

Izraelci před dvěma lety zasáhli nekompromisně proti tureckému plavidlu Mavi Marmara, které bylo součástí flotily plující ke Gaze s humanitárním nákladem. Akce izraelského speciálního komanda si tehdy vyžádala životy devíti tureckých aktivistů. Izraelský zásah vyvolal ve světě ostrou kritiku a vedl ke zhoršení izraelsko-tureckých vztahů. Tel Aviv posléze zmírnil pozemní blokádu pásma, tu námořní ale stále udržuje. Důvodem je obava z vyzbrojování Hamasu právě dodávkami po moři.

V případě flotil, které se vypravily ke Gaze s humanitárním nákladem po incidentu s Mavi Marmara, Izrael postupoval vždy podobně: dokud byla plavidla v mezinárodních vodách, upozornil kapitána, že se blíží k zóně, na niž se vztahuje blokáda, a žádal o změnu kursu.

Plavidla měla možnost vyložit náklad určený Palestincům například v Egyptě a odtud ho dovézt do pásma pozemní cestou. Pokud posádky nereagovaly, zabránilo izraelské námořnictvo lodi pokračovat v plavbě a přinutilo ji doplout do izraelského přístavu Ašdod, kde byl náklad vyložen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám