Hlavní obsah

Palestinci v Gaze mají libyjské rakety, ostřelovali izraelský vrtulník

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gaza

Palestinští radikálové v pásmu Gazy minulý týden u hranice s Izraelem ostřelovali vrtulník izraelské armády. Zřejmě vůbec poprvé použili protivzdušnou střelu, a to raketu, kterou se do pásma podařilo propašovat přes Sinaj z Libye. Uvedl to server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Palestinští bojovníci v Gaze

Článek

Útok potvrdily zdroje z řad palestinských bojovníků pod podmínkou zachování anonymity. Hnutí Hamás, které pásmo Gazy ovládá, se k němu nehlásí. Komentář neposkytla ani izraelská armáda. Střela izraelský vrtulník minula, řekly CNN zdroje.

Podle stanice použili radikálové vůbec poprvé přenosnou protivzdušnou střelu, raketu sovětské výroby Strela (SA-7). Zdroj v Gaze uvedl, že raketa pochází z Libye a propašována byla přes Sinajský poloostrov.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Libye od loňského svržení Muammara Kaddáfího postrádá množství zbraní, které skončily v držení milic i jednotlivců. Také bezpečnostní situace na Sinaji se v měsících po pádu režimu Husního Mubaraka ztížila. K moci se v Egyptě navíc dostalo Muslimské bratrstvo, jehož hlavní autorita nedávno vyzvala k tažení proti Izraeli.

Nejmenovaný vysoce postavený zástupce izraelské armády CNN potvrdil, že radikální skupiny v izraelském sousedství jsou od tzv. Arabského jara mocnější a důmyslnější zbraně než dříve.

9K32 Strela-2 (v kódu NATO SA-7 Grail) je sovětský přenosný, z ramene odpalovaný protiletadlový raketový komplet velmi krátkého dosahu s vysoce explozivní bojovou hlavicí a infračerveným pasivním naváděním. Vývoj systému Strela byl zahájen v roce 1960.
zdroj: Wikipedie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám