Hlavní obsah

Syrští vzbouřenci sestřelili po letadle i vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút

Syrští povstalci ve středu sestřelili u města Maarat an-Numán armádní vrtulník. Informovala o tom organizace monitorující lidská práva v Sýrii SOHR. Trosky stroje viděli obyvatelé blízké vesnice. V úterý vzbouřenci oznámili sestřel letadla a zajetí pilotů.

Foto: Reuters

Záběr na dřívější setřel syrského vrtulníku

Článek

"Na předměstí Maarat an-Numánu vzbouřenečtí bojovníci sestřelili helikoptéru, která byla používána v bojích," uvedla podle AFP syrská organizace na ochranu lidských práv SOHR a upřesnila: "Podle prvních zpráv spadl u Bsidy."

Strategicky důležité město Maarat an-Numán na severu provincie Idlíb drží vzbouřenci od minulého týdne. Město leží na silnici z Damašku do Halabu, kde probíhají tvrdé boje.

Vzbouřenci silnici blokují, aby zabránili vyslání posil z Damašku.

Sestřel letadla

Je to další z vojenských úspěchů opozičních bojovníků. V úterý sestřelili armádní letadlo a zajali oba jeho piloty, kteří se katapultovali. Jeden z nich stanici Al-Džazíra řekl, že na civilisty útočil jen na základě rozkazu svých nadřízených.

Bojovníci letadlo zasáhli u Halabu základní protiletadlovou výzbrojí, která není určena k boji proti bojovým letadlům používaným syrskou armádou. "Po zásahu letadla piloti seskočili s padákem. Kroužilo nad nimi několik vrtulníků, aby zabránili členům Syrské svobodné armády se k nim přiblížit, ale nakonec se je podařilo zajmout," řekl mluvčí této armády.

Podle opozičních zdrojů přišla armáda za 19 měsíců nepokojů o 61 vojenských strojů - 37 vrtulníků a 24 letadel. Čtyřicet z nich bylo sestřeleno při nízkém přeletu nad bojišti a 21 na zemi, při útocích na letiště a základny. Likvidace 53 letadel nebo vrtulníků je zaznamenána buď na videu, nebo na fotografiích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám