Hlavní obsah

Irák tajně poslal Sýrii ropu, kterou Asad potřebuje pro boj s povstalci

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Ropné deriváty tolik potřebné pro fungování Asadovy vojenské mašinérie Sýrii poslal Irák. Uvedl to list Financial Times. Dohoda o dodávkách zneklidnila Washington, i když současně ukázala, jaké potíže má Sýrie, kde se stupňuje občanská válka.

Foto: Reuters

Dým z hořící rafinérie v syrském Homsu

Článek

Irácký premiér Núrí Málikí podle listu 28. června souhlasil, že Irák pošle do Sýrie 720 000 tun paliva. Posílá je měsíčně a roční kontrakt lze obnovit. Bagdád palivo poslal v červnu a v červenci. Použito bylo především pro generátory. Sýrie za dodávku ropy zaplatila 14 miliónů dolarů v hotovosti.

Podle USA a EU dohoda neporušuje omezení obchodu se Sýrií, americké ministerstvo zahraničí ale uvedlo, že v případu Sýrie by země měly o svých obchodech s Damaškem otevřeně hovořit, aby bylo jasné, že nejdou za hranice sankcí.

Přestože jde o relativně malý objem dodávky, ukazuje to, jak nutně Asad potřebuje ropu a jak obtížně čelí sankcím. Současně dokumenty, které unikly na veřejnost, dokládají, jak blízko má Bagdád k Damašku. Dohoda ukazuje, že palivo bylo dodáno levněji, než kolik činí běžné ceny. Na každou tunu byla navíc poskytnuta sleva pět dolarů. Místo obvyklých 800 dolarů za tunu platil Damašek jen 505,9 dolaru.

Ve zveřejněných dokumentech se také uvádí, že Sýrie platí předem a palivo se dováží přes syrsko-iráckou hranici v kamiónech.

Sýrie je sama producentem ropy, ale válka komplikuje její zpracování. Země také čelí sankcím na prodej své ropy.

Podpora syrského režimu ze strany Iráku je širší. Bagdád například umožňuje, aby přes irácký vzdušný prostor létala íránská letadla s vojenskou pomocí.  [celá zpráva]

Kauza rovněž potvrzuje, že Irák má ambice hrát v regionu významnou roli. To potvrzuje i zájem Iráku o ruské zbraně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám