Hlavní obsah

Skupina napojená na Al-Káidu udeřila u Damašku, sto mrtvých

– Damašek • Aktualizováno

Předměstím syrského hlavního města v úterý otřásly exploze. Terčem sebevražedných útočníků s náložemi se stala budova rozvědky letectva. K úderu se přihlásila Fronta na podporu lidu Levanty An-Nusra, která má podle analytiků blízko k teroristické síti Al-Káida. Podle Syrské organizace pro lidská práva (OSDH) si atentát vyžádal stovku mrtvých a zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Útok v DamaškuVideo: Reuters

 
Článek

An-Nusra prohlásila, že se u sídla letecké rozvědky na předměstí Harasta odpálili sebevražední útočníci.

Jeden z obyvatel Harasty řekl, že tlaková vlna po výbuchu rozbíjela okna a výlohy obchodů. "Zdálo se, že bomba vybuchla v každém domě," citovala tohoto svědka agentura Reuters.

Další svědkové uváděli, že po silných explozích následovala střelba z automatických zbraní a odpalování granátů.

Podle Abdar Rahmána z ODSH atentát mířil na areál, v němž je několik tisíc vězňů. Jde o největší věznici v provincii Damašek.

Podle opozičních aktivistů bylo na místě nejméně 100 zraněných a mrtvých. Většina z nich patřila k bezpečnostním silám. Ke komplexu se rozjelo velké množství sanitek. Státní sdělovací prostředky oficiální bilanci nepřinesly. Policisté a vojáci oblast uzavřeli a na silnice vedoucí ke komplexu byli rozmístěni ostřelovači.

Podle serveru BBC hraje rozvědka letectva klíčovou roli v armádních operacích proti islámské opozici stejně jako při utajovaných akcích v zahraničí, ačkoliv je menší než vojenská rozvědka.

An-Nusra se už dříve přihlásila k množství útoků, včetně těch v Damašku a Halabu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám