Hlavní obsah

Egyptský prezident amnestoval všechny revolucionáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Egyptský prezident Muhammad Mursí v pondělí udělil milost všem lidem, kteří byli zatčeni při loňských protivládních protestech, jež vyústily v pád režimu Husního Mubaraka. Prezidentskou amnestii Mursí oznámil na svých stránkách na Facebooku, upozornila stanice BBC.

Foto: Reuters

Egyptský prezident Muhammad Mursí

Článek

Amnestie se týká osob zadržených za činy „spáchané s cílem podpořit revoluci“. Milost dostali všichni, kdo skončili v policejních celách mezi 25. lednem loňského roku a letošním červnem, kdy Mursí nastoupil do úřadu.

Britská stanice upozornila, že amnestie se může týkat několika tisíc lidí. Vztahuje se jak na ty, kdo na svůj proces teprve čekají, tak na ty, kdo už byli odsouzeni. Výjimkou jsou pouze lidé obvinění z vraždy.

Prokurátoři mají nyní povinnost vyhlásit veřejně jména amnestovaných, a to do měsíce. BBC podotkla, že stovky lidí byly propuštěny, ještě než prezident Mursí stačil s výnosem přijít.

Osmnáctidenní uliční bouře, při nichž zemřely stovky lidí, vedly loni v únoru k pádu Mubarakova režimu, jenž si nyní odpykává doživotní vězení kvůli úmrtím protestujících.

Mursí je prvním demokraticky zvoleným prezidentem Egypta.

Reklama

Výběr článků

Načítám