Hlavní obsah

Asadovi vojáci prý zastřelili piloty zasažené turecké stíhačky

– Dubaj

Piloti tureckého průzkumného letounu RF-4E Phantom, který zřejmě sestřelili Syřané letos v červnu nad Středozemním mořem, možná nezahynuli při pádu stroje. Podle sobotní zprávy dubajské televize Al-Arabíja je zajali a pak i zabili vojáci prezidenta Bašára Asada. Odvysílala to s odvoláním na tajné dokumenty uniklé ze Sýrie, ke kterým se dostala syrská opozice.

Foto: Profimedia.cz

Průzkumný turecký RF-4E Phantom při cvičení v Izmiru

Článek

V jednom vysoce tajném dokumentu zaslaném přímo z Asadova úřadu šéfovi syrské speciální jednotky se podle televize uvádí: „Syrské výzvědné vzdušné síly zajaly dva turecké piloty poté, co bylo jejich letadlo sestřeleno v koordinaci s ruskou námořní základnou v Tartusu (syrské město).“

V dalším dokumentu zaslaném rovněž z prezidentského paláce a adresovaném všem velitelům jednotek syrské zahraniční rozvědky se prý píše: „Podle informací a směrnic ruského vedení je nutné zlikvidovat oba zadržené turecké piloty přirozenou cestou a jejich těla musejí být vrácena na místo havárie letounu v mezinárodních vodách.“

Těla pilotů byla skutečně nalezena na mořském dně a podle zpráv nic nenasvědčuje tomu, že by se katapultovali. Turci by pravděpodobně zaregistrovali, že se se s těly manipulovalo a že byli zastřeleni.

Podezřelý let phantomu

Pád tureckého průzkumného Phantomu II je stále obestřen mnoha záhadami. Letoun spadl do moře 22. června. Sýrie po letadle pálila, protože vniklo do jejího vzdušného prostoru. Původně se jí připisoval sestřel stroje, za který se omluvila, příčina pádu RF-4E je však stále neznámá. Není jasné, zda jej syrská protivzdušná obrana skutečně zasáhla. Původně velmi ostré turecké komentáře se časem mírnily. Vyloučit totiž nelze ani poruchu, která může mít při rychlém letu nízko nad mořem fatální důsledky i bez poškození palbou.

Foto: Profimedia.cz

Turecký RF-4E Phantom

Trosky letounu vyzdvihli z moře i s těly pilotů Turci s pomocí Američanů.

Dosud také není znám účel letu Phantomu. Spekuluje se, že měl testovat schopnosti tureckého radaru protivzdušné obrany. Vyloučit ale nelze ani to, že mohl testovat schopnosti syrské obrany nebo být na průzkumném letu.

Od zahájení povstání v Sýrii se vztahy Damašku a Ankary značně zhoršily. Turecko podporuje rebely. Nelze proto vyloučit, že rebelové potřebovali doložit zvěrstva Asadova režimu, aby je Ankara dál podporovala.

Al-Arabíja se údajně dostala přes povstalce k velkému množství dokumentů syrských tajných služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám